Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Szombati derecskei disznólkodások

II. Derecskei Disznótor és Hajdú-Bihar Megyei Téli Vásár. Kapunyitás szombaton (2017. február 4.) 7.00 órakor, Derecske piacterén.

Rácz Anikó, Derecske alpolgármestere a manapság már egyre ritkább házi disznótorról beszélt egy nappal a Téli Vásár kezdete előtt, a hétvégén már emberekkel teli nagysátor mellett tartott sajtótájékoztatón, pénteken. Mint elmondta egykor családi ünnep volt ez sokfelé, ám ma már többnyire turisztikai látványosság lehet belőle. A kóstolással egybekötött derecskei disznótorra Nagyszalontáról, Székelykeresztúrról, a felvidéki Deresből, Mátraderecskéről, a szomszédos Tépéről, Debrecenből, illetve természetesen Derecskéről, illetve Hajdúnánásról érkeznek csapatok, amelyek disznót vágnak.

A finom falatok kavalkádja mellett színes kísérőprogramok szórakoztatják majd a vendégeket, akik szép számmal érkezhetnek, hiszen egy éve is 6-7 ezren kapcsolódtak ki az akkor első alkalommal együtt megrendezett Téli Vásáron és derecskei Disznótoron.

Nádházi-Tálas Csilla, Derecske Városi Művelődési Központ és Könyvtár intézményvezetője szerint a kísérőprogramok mellett nem szabad elfeledkezni arról, hogy a disznótor is egy közönségcsalogató kulturális program, hiszen a különböző tájakról érkező vendégek más-más ízvilágot tárhatnak fel. A kóstolásra korlátozott számban lesz mód, de nem kell megijednie senkinek sem, hogy éhen marad, hiszen 1200 adagnyi ínyencfalatot osztanak ki majd a helyszínen beszerezhető ételjegyek ellenében.

A gasztronómiai élvezeteket pedig például olyan kiváló művészek műsora teszi még teljesebbé, mint például Varga Miklós fellépése, de a határon innen és túlról érkező hagyományőrző, népi együttesek is remek szórakozást nyújthatnak. Lesz gyermek-játszóház, kézműves foglalkozások kicsiknek és nagyoknak, népzene.

Ami pedig a standokat illeti, több mint 50 őstermelő vagy termelő, illetve kézműves árusítja helyi termékeit.

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke is kiemelte, hogy önmagában a disznóvágás talán már nem lenne olyan vonzó, ám a kiváló helyi, térségi termékek piacával együtt bízvást számot tarthat nagyobb tömegek érdeklődésére. Ez a célja az egy éve éppen Derecskén aláírt szándéknyilatkozattal elindított Vásárszövetségnek, hogy az érdekes kulturális programokat és a kézműves remekek tárházát egy helyen kínálja a vendégek felé, közösségépítő eseményként.

2016-ban kiváló hangulatban telt a derecskei téli vásár és disznótor.



hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: