Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Hamarosan megvalósulhatnak a TOP-támogatott pályázatok

Szakmai workshopot, valamint a témához kapcsolódó sajtótájékoztatót tartottak a debreceni Megyeházán – a Magyar Államkincstár szervezésében – abból az alkalomból, hogy a régóta várt TOP (Terület- és településfejlesztési Operatív Program) támogatások jó része elbírálás alá került, és hamarosan lehívható. A fennmaradó pályázatok sorsa is heteken belül eldől. A meghívott civil és önkormányzati szervezetek képviselői is hasznos tudnivalókkal gazdagodtak a pályázatok megvalósíthatósága – többek között a közbeszerzési eljárások lefolytatása – témájában.

A sajtótájékoztatón Rákossy Balázs, valamint Oláh Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára és helyettes államtitkára többek között arról beszélt, hogy a korábbi irányelveket átgondolva ezúttal előre fix keretösszegekben állapították meg, hogy az egyes megyék milyen támogatási pénzösszegekhez juthatnak majd az operatív fejlesztési programokból. A korábbi évek tapasztalata az volt ugyanis, hogy ezáltal nő az adott térségének települései közötti együttműködés.

Hajdú-Bihar megyében ebben a 2020-ig tartó időszakban 49 milliárd fejlesztési pénzről beszélhetünk összesen, míg külön Debrecen 44 milliárdból gazdálkodhat e programok kapcsán. Fontos kormányzati szempont volt, hogy a forrásokat a települési önkormányzatok minél hamarabb megkapják, hiszen a likviditási terveikbe így fér bele, ami meg is valósul a TOP fejlesztések kapcsán. Emellett a gyakorlati megvalósulás meggyorsítása érdekében kiemelten kezelik a minisztériumban a beadványokat, és gyorsan megkaphatják a települések (amennyiben rendben van minden) az építési engedélyeket.

Az is kiderült, hogy 2017 decemberének végére már a projektek megvalósulását vagy annak kezdetét tervezik a minisztériumban.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar megyei önkormányzat elnöke örömmel tájékoztatott arról, hogy már most lekérhető a támogatások egy része. emellett a megyei közgyűlés elnöke szerint mindvégig igyekeztek partneri, szakmai kapcsolatokat kialakítani a résztvevőkkel, tudva azt, hogy a rendkívül pontos és átgondolt előkészítő munka megelőzheti a későbbi problémákat, amikor már ráadásul jóval nehézkesebb a javítás.

Tiba István országgyűlési képviselő, fejlesztési biztos elsőként a maga feladatáról beszélt, amiből kiderült, hogy az egyes települési önkormányzatokkal, köztük kiemelten a megyei önkormányzattal a folyamatos tartotta a kapcsolatot. Mint megjegyezte, az a fajta rugalmasság, amit tapasztalt, sokat segített az előrehaladásban.

Az államtitkár, valamint a fejlesztési biztos is kiemelte, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés és az megyei önkormányzat példás munkát végzett a TOP fejlesztések kapcsán, hiszen mindig konstruktívan, a fejlesztések elősegítése érdekében dolgoztak az elmúlt időszakban.

KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA!





hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: