Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Kiemelkedő nemzeti érték lett a hortobágyi karikás ostor

A Hungarikum Bizottság kecskeméti ülésén többek között a hortobágyi karikás ostort is a Magyar Értéktár elemei közé emelték, kiemelkedő nemzeti értékként. Erről Fazekas Sándor földművelési miniszter adott tájékoztatást az ülést követően, kiemelve, hogy amik ide kerülnek, a magyar életérzés és a csúcsteljesítmény megtestesítői.

A karikás ostor a magyar pásztor fő és legdíszesebb szerszáma, melyet a mai napig használnak és készítenek a hortobágyi csikósok és gulyások. Nevét az ostor több ágból álló nyaki részét összekapcsoló réz- vagy vaskarikáról kapta. A múlt század végén viszont ezek a karikák elmaradtak az ostorról és felváltotta őket a bőrből készült fül. A karikásnak ezt a részét teleknek hívjuk, ez köti össze a karikás két fő részét az ostort és a nyelet.

Bővebben IDE KATTINTVA olvashatnak erről a mára kultikussá váló, számos művészeti alkotás fő elemének is számító ősi pásztorszerszámról, illetve annak fajtáiról.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: