Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Államalapító Szent István útmutatását tartsuk szem előtt!

Szent István király domborművénél tisztelegtek államalapítónk előtt augusztus 20-án Debrecen városának vezetői, valamint a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke, Pajna Zoltán Pásztor Sándorral, Bihar Megye Tanácsának elnökével együtt koszorúzott, illetve számos polgári, politikai, állami, önkormányzati és rendfenntartó szervezet képviselője, és a debreceni orosz főkonzul is.

A debreceni Déri téren tartott államalapítási ünnepségen Kósa Lajos országgyűlési képviselő, a Fidesz frakcióvezetője díszbeszédében a magyarság elmúlt évezredekben történő fennmaradását és Szent István királyunk örökségét helyezte a középpontba. Emese álmától kezdve – amelyben egy turul madár megjövendöli Álmos vezér feleségének, hogy fia születik (Árpád), aki kivezeti népét Levédiából és új földön hazát talál -, a magyarok éntudatáig, illetve a mai Európában való megmaradásáig.

Mint Debrecen korábbi polgármestere kijelentette, Magyarország befogadó, ám akár külső nyomásnak is ellenszegülve önmaga szeretné meghatározni helyét és szerepét Európában, identitását pedig nem hajlandó feladni. Kósa Lajos a szabadságra és az önrendelkezés jogára is felhívta a figyelmet. Valamint azt is fontosnak tartotta az államalapítás ünnepén kinyilvánítani, hogy “ne kísérletezzünk, maradjunk azon az úton, ami eddig sikereket hozott” – utalt arra, hogy a nagy elődök által kialakított államiságot, önállóságot nem szabad feladni Európa szívében sem.

Kósa Lajos ugyanakkor arra is kitért, hogy önállóságunk megőrzése mellett el lehet fogadni azt a segítséget, ami támogatja magyarságtudatunk kiteljesedését, István király örökségének továbbvitelét.

Az ünnepi beszédet követően – a koszorúzások előtt – a Flaska zenekar Balogh Cintia népdalénekessel kiegészülve “Virágos kert vala híres Pannónia” címmel műsort adott elő a Déri téren, a dombormű falánál.

A honlap képei rákattintva nagyíthatók. Fotó, szöveg: Koppányi Szabolcs. KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA.









hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: