Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Idén is Debrecenben gyűltek össze a világ magyar baptistái

Debrecenben tartották augusztus 4–6-ig a Magyar Baptisták 4. Világtalálkozóját „Valami új született!” címmel. A reformáció 500. és Kornya Mihály baptista evangélista halálának 100. jubileumi évében  naponta több ezer látogató részvételével. A Magyar Baptisták Világszövetsége (MABAVISZ) 1992-ben, 2000-ben, majd legutóbb, 2006-ban Debrecenben tartotta világtalálkozóját. A konferencia fő előadója Paul Msiza dél-afrikai lelkipásztor, a Baptista Világszövetség elnöke volt.

A világtalálkozót augusztus 4-án sajtófogadás keretében nyitotta meg a MABAVISZ elnöksége a debreceni Sport Hotelben.

„Nagyszerű dolog, hogy ebben az évben a reformáció 500. évfordulóját ünnepelhetjük. Hálás vagyok azokért az emberekért, akiket Isten ebben a szolgálatában használ” – kezdte köszöntőjét Paul Msiza, majd elmondta, hogy a világszövetség több mint 125 ország baptistáit fogja össze. akik közel 40 millióan vannak, de baptista gyülekezetekbe világszerte több mint 100 millióan járnak.

Dr. Gergely István, a Magyar Baptisták Világszövetségének alelnöke az észak-amerikai baptisták köszöntését hozta, majd visszaemlékezett azokra az időkre, amikor még a magyar vallásos irodalmat csak csempészéssel lehetett a határokon átjuttatni. Kifejezte háláját azért, hogy ma itt ülhetnek, és már nem kell hasonló problémákkal küzdeniük. Dr. Gergely István beszédében elmondta, húsz éve alakult a Magyar Baptisták Világszövetsége (MABAVISZ). A szövetség tagjai feladatul tűzték ki az összefogás segítését, a hitmélyítést, valamint a missziói összefogást, különböző missziós programok anyagi támogatását.

Papp János, a MABAVISZ és a Magyarországi Baptista Egyház jelenlegi elnöke a MABAVIT 4. világtalálkozót mutatta be a jelenlevőknek. „Valami új született – ez a találkozó jelmondata, nagyszerű, ha a nemzetünk gyarapszik, és a most született gyermekekből olyan felnőttek válnak, akik felelősségteljesen tudnak élni” – hangsúlyozta beszédében. A következő napokban a közösségépítés, az együttlét és az istentisztelet, Isten dicsőítése került a középpontba.

Komolay Szabolcs, Debrecen város alpolgármestere a világtalálkozót köszöntő szavaiban hangsúlyozta, hogy Debrecen az ország egyik spirituális központja, ahol törekednek arra, hogy jó együttműködés alakuljon ki a városvezetés és az egymást támogató felekezetek között. Beszédében kiemelte, hogy 125 éve működik baptista gyülekezet Debrecenben, a baptista közösség része Debrecen oktatási és szociális ellátórendszerének. Megtisztelőnek nevezte, hogy a MABAVIT Debrecenben kerül megrendezésre, és kifejezte jókívánságait a világtalálkozóra.

Dr. Fekete Károly, a tiszántúli református egyházkerület püspöke örömét fejezte ki, amiért az elmúlt években Debrecen a felekezetek közötti együttélés bizonyságává vált. Felelevenítve a baptistákkal való együttműködés emlékeit hangsúlyozta, nem egy protokolláris köszöntésről van szó, hanem együttműködésről. Ahogy a Nagyhalászon aláírt együttműködési szerződés is mutatja, a párbeszéd növekszik a felekezetek között.

A sajtótájékoztatót Tony Peck, az Európai Baptista Szövetség főtitkára zárta a magyar nemzet erejéről és a határokon átívelő közösségről szóló beszédével. Egy filozófus gondolatát idézve elmondta: „Az életet előre tekintve kell élni, megérteni viszont csak hátrafelé tekintve lehet.” Az evangélium üzenetét nem tarthatjuk meg magunknak.

A „Valami új született!” jelmondattal igazodott a rendezvény a reformációi megemlékezések sorába, valamint a baptista közösség jellegzetességeit és évszázados értékeit is megjelenítette a találkozó során.

A facebookon is (további pár képpel).

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: