Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

2020 előtt és után is fontos határmenti fejlesztések várhatók

Európai Együttműködési Napokat tartanak a román és a magyar határ mindkét oldalán térségünkben. Ennek keretében 2017. szeptember 25-26-án Debrecenben, szeptember 28-29-én Temesváron várják az érdeklődőket izgalmas, hasznos programokkal (bővebb információért kattintson IDE).

Az Interreg V-A Románia-Magyarország Program nyolc határmenti megyét érint, köztük Hajdú-Bihart is.  Cél, hogy román-magyar projekteket finanszírozzanak, amelyeket együttes erővel, mindkét fél részéről megjelenő innovatív hozzáállással valósíthatnak meg.

Az ennek kapcsán a Fórum Debrecenben megtartott sajtóbeszélgetés során Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke kijelentette: „a projektek megvalósítását illetően tiszteljük partnereinket, s olyan dolgokba vágunk bele, amelyek a határ mindkét oldalán fontosak. Az EU-s források felhasználásánál ritka, hogy helyben fogalmazzuk meg az igényeket, mint ezekben az esetekben, vagyis ez lényeges vívmány, hiszen általában a központosítás a jellemző”. A megyei közgyűlés elnöke kiemelte továbbá, hogy az együttműködés és a jó teljesítés azért is hangsúlyos már most, mert majd 2020 után is szeretnénk minél több román-magyar fejlesztést végihez vinni. „Elkötelezettek vagyunk az együttműködések irányában. A határ mindkét oldalán vannak megoldandó problémák, ám azon vagyunk, hogy ezeket közösen megoldjuk.”

A tervek szerint a stratégiai fontosságú projektek közül 4 biztosan érinti Hajdú-Bihar megyét. Kettő Debrecenhez köthető, kulturális jellegű, míg van két bihori központú, amely azonban 975 ezer eurós, illetve 1 millió eurós fejlesztést tesz majd lehetővé a határ innenső oldalán, konkrétan például Berettyóújfaluban.

Pajna Zoltán arról is tájékoztatást adott, hogy vannak már lezárult, s még nyitott pályázatok, idén például még mintegy 40 pályázatot szeretnének elbírálni. S ha a monitoring bizottságok összeülnek, ezeket remélhetőleg jövőre elkezdhetik megvalósítani, hiszen tudják, mindenki szeretné mielőbb felhasználni ezeket a forrásokat. Mindemellett a már meglévő jó testvérvárosi kapcsolatok is több projekt kapcsán tovább erősödhetnek.

A nyolc támogatható megye: Romániában Szatmár, Bihar, Arad, Temes, illetve Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Békés, valamint Csongrád.  A program folytatja a régióban megvalósított határmenti együttműködéseket, összköltségvetése nagyjából 232 millió euró, amelyből 189 millió euró vissza nem térítendő uniós támogatás.

A HBMÖ facebook oldala IDE kattintva érhető el.

Fotó, szöveg: Koppányi Szabolcs









hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: