Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A klímaváltozásról szólnak a hírek – az óvodásoknak, iskolásoknak is

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat kiemelt projektként kezeli a Megyei Klímastratégia kidolgozását, amely kapcsán 2017-ben már konferenciát is tartottak Debrecenben, jelenleg pedig a stratégiai dokumentum kidolgozása zajlik.

Ennek során lényeges esemény volt, hogy 2017. szeptember 4-én a Megyeháza Bocskai termében a korábban megalakult, és a szakmai munkát végző szervezeteket magába tömörítő, a megyei önkormányzat által koordinált Éghajlatváltozási Platform megtartotta első hivatalos ülését. Ennek során elhangzott, hogy várhatóan szeptember végére elkészül a stratégia helyzetelemzésének első változata, amelyet utána több alkalommal véleményezhetnek a szakemberek. A Klímastratégia 2018. áprilisának végéig kerül a megyei közgyűlés elé elfogadásra.

A Platform első ülésén a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke, Pajna Zoltán felvetette javaslatként, hogy a törvényi szabályozásokkal is a környezettudatos viselkedésre, életmódra lehetne sarkallni az itt élő embereket, hogy jobban magukénak érezzék ezt a jövőnk szempontjából fontos témát.

Az előadások során Maczik Erika, a megyei önkormányzat területfejlesztési referense foglalta össze a Klímastratégia kidolgozása során eddig már elvégzett feladatokat. A nyár két kiemelt eseménye volt az egyaránt Debrecenben megrendezett Campus Fesztivál, illetve a hagyományos Farmer-Expo. Ezeken sikeresen részt vett a megyei önkormányzat stábja a Klímastratégiát közérthetőbbé tévő szemléletformáló standjával, játékaival. A főleg fiatalabbakat megmozgató Campus Fesztiválon, de még inkább a Farmer-Expón a várakozást is felülmúló érdeklődést tapasztaltak az úgynevezett “klímatudatos totó” iránt. A két eseményen mintegy 800-an töltötték ki a kérdéssort, akik egyfelől hasznos ismeretekre tettek szert ezáltal, másfelől felmérhették saját tudásukat. Az expón ráadásul egy értékes kerékpárt sorsoltak ki a játékban résztvevők között.

A projekt folytatásában a szemléletformálás következő szakasza következik, amikor is ősszel az óvodáktól a középiskolákig különböző módon kívánják a fiatalokat informálni a klímaváltozás jellemzőihez, hatásaihoz kapcsolódó ismeretekkel, illetve szeretnék elérni, hogy magukénak érezzék szűkebb és tágabb környezetüket is.

Az ovisoknak rajzpályázatot írnak ki, az alsó tagozatos általános iskolásoknak interaktív, a drámapedagógia órához kapcsolódó előadásokat szerveznek. A felsősök számára érdekes lehet az irodalmi pályázat, amelyben rövid dolgozatot kell írniuk arról, hogyan vélekednek a klímaváltozásról, mit tesznek a környezetük védelméért, hogyan látják a jövő környezeti kihívásait. Végül a középiskolások fotó- és filmpályázat keretében a fenti témához kapcsolódóan készíthetnek alkotásokat. Mindezt értékes nyereményekért.

Az Éghajlatváltozási Platform munkájáról, a projekt eseményeiről rendszeres hírlevél tájékoztatja az érintett szakmai szervezeteket, önkormányzatokat.

Taksz Lilla, a klímastratégiai dokumentum kidolgozásával megbízott szervezetet, vagyis a Magyar Bányászati és Földtani Szolgálatot képviselve tartott előadást a platformülésen. Kiemelte, hogy a megyei stratégiák elkészítése során lényeges az egyes megyék klímastratégiáinak elkülönítése, hiszen nem lehet minden sablont ráhúzni különböző területekre. Emellett szó esett a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat koordináló, és nem végrehajtó szerepéről a projektben.

A helyzetelemzések időszaka után tehát ősszel a gyakorlati szemléletformálás kerül előtérbe, óvodák, iskolák bevonásával, illetve a folyamatosan, a Platform tagjai által formált Klímastratégia kialakítása a fő feladat, amelyről jövőre dönthet a megyei közgyűlés.

A honlap képei rákattintva nagyíthatók. Fotó, szöveg: Koppányi Szabolcs. KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA érhető el.










hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: