Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Az egykori miniszterelnök előtt tisztelegtek

A Debreceni Egyetem 1949-ig gróf Tisza István nevét viselte. A néhai miniszterelnök halálának 99. évfordulóján megkoszorúzták szobrát az egyetem főépülete előtt.

Az október 31-ei megemlékezésen Debrecen városa, az egyetem, valamint több politikai, civil és rendvédelmi szervezetet képviseltette magát. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat nevében Tasi Sándor alelnök helyezte el a tisztelet koszorúját a szobornál. Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása egyébként sokáig a Klinika bejáratánál állt, 2016-ban avatták fel újra új, méltó helyén.

Gróf Tisza Istvánnak kulcsszerepe volt az egyetem 1914-es megalapításában Az ünnepi eseményen Dr. Pintér Ákos, a Debreceni Egyetem általános rektorhelyettese méltatta az 1921-ben meggyilkolt miniszterelnököt. Beszédében rámutatott: „bár lehet, hogy személyisége ellentmondásos volt, az biztos, hogy élete egyik nagy eredményének tekintette, hogy Debrecenben egyetem létesüljön”.

A rendezvényt a Debreceni Egyetem zeneművészetis hallgatójának éneke, az 5. Bocskai István Lövészdandár Helyőrségi Zenekarának közreműködése és a Csontos János hagyományőrző huszárszázados által vezetett Hajdú-Bihar Megye Huszárbandériuma díszőrsége tette még ünnepibbé. A huszár hagyományőrzők feladatuknak érzik gróf Tisza István emlékének ápolását. 2016-ban például lovas emléktúrát is szervezték a tiszteletére.

Foró: Koppányi, KÉPGALÉRIA IDE kattintva.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: