Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Magyarként, Európában – 1956 ünnepén

Nemcsak az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörését ünnepeljük október 23-án, hanem az 1989-ben ugyanezen a napon kikiáltott harmadik Magyar Köztársaságot is. Ezt hangsúlyozták Biharkeresztesen az október 23-ai megemlékezésen, a város önkormányzata és a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat közös rendezvényén. A helyi Gárdonyi Zoltán Református Általános Iskola tanulóinak szuggesztív erejű zenés műsora, amely a történelmi előzményektől kezdve az utána következő évekig felölelt egy korszakot, valamint a Biharkeresztesi Szarkaláb Hagyományőrző Néptánc Egyesület produkciója után a tisztelet virágait helyezték el a településen lévő forradalmi emlékműnél. A megyei önkormányzat nevében Pajna Zoltán elnök és Tasi Sándor alelnök koszorúzott. Az ünnepségen jelen volt Bulcsu László alelnök is, valamint Dr. Dobi Csaba jegyző, Kraszitsné Dr. Czár Eszter aljegyző és a megyei közgyűlés több tagja.

Barabás Ferenc, Biharkeresztes polgármestere köszöntötte a meghívott vendégeket a Bihar Közösségi Házban.  Az ’56-os hősökre így emlékezett: “hittek és cselekedtek is, amikor kellett, sokszor nehéz, életre szóló döntést hozva azért, hogy évek múltán mi szabadon élhessünk”.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke ünnepi beszédében a nemzeti identitást emelte ki, amely egyedi gondolkodásunkon, művészetünkön, cselekedeteinken keresztül mutatja meg önmagunk számára is milyen magyarnak lenni. A nemzet kollektív emlékezete az egyének emlékeiből áll össze, ám ezek bizonyos esetekben elhalványulnak, máskor tű élesen megmarad bennünk minden – folytatta beszédét Pajna Zoltán. Az elnök szerint az 1956-os forradalom és következményei olyan történelmi események, amelyeket a magyarok örökre az elméjükbe véstek. Együtt azokkal az egykori szimbólumokkal – a lyukas nemzeti zászlóval, vagy éppen a sarlóval és a kalapáccsal -, amelyek jelentése egyértelmű üzenet számunkra.

Dr. Vitányi István országgyűlési képviselő az európaiságról szólt, melyet nem feltétlenül az határoz meg, hogy az Európai Unió mit ért ez alatt. A politikus szerint megmaradhatunk európai magyaroknak ezen a kontinensen, szuverenitásunkat megtartva. A magyar kormány 2016-ra emlékévet hirdetett az ’56-os forradalom 60. évfordulója kapcsán, ám Vitányi István úgy fogalmazott, hogy ez nem korlátozódhat egyetlen esztendőre. Október 23-át szimbolikus dátumnak nevezte a képviselő, kiemelve: nagy erő rejlett a magyarság összefogásában akkor és ma is.

Az ünnepség részeként a „Hajdú-Bihar Megye Önkormányzatának Emlékérmét” vehette át Pajna Zoltán elnöktől Dr. Békési László biharkeresztesi háziorvos. A fél évszázadon át praktizáló orvos családja és kollégái mellett megköszönte Biharkeresztes vezetésének támogatását is. Mint mondta, ennek is köszönhető például, hogy annak idején elindulhatott az ügyeleti rendszer, ami nagy előrelépést jelentett a gyógyításban. Egyéb, a térség egészségügyét érintő fejlesztések is segítették Békési László hosszú és eredményes orvosi munkáját. A kitüntetés adományozható azoknak, akik a tudományos, kulturális, sportéletben, valamint a megye nemzetközi kapcsolatainak építésében, vagy más területeken kimagasló eredményeket érnek el, vagy tevékenységükkel, eredményeikkel méltóvá váltak az elismerésre.

Dr. Békési László életrajza IDE KATTINTVA tölthető le.

Az október 23-ai programsorozat részeként a helyi református templomban Nagy Zsolt esperes-lelkész tartott ünnepi istentiszteletet. A megemlékezés keretében most első alkalommal adták át a Gárdonyi-emlékérmet több biharkeresztesi diáknak.

KÉPGALÉRIA IDE kattintva érhető el.


















hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: