Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A közművelődés változásairól – megyei szinten

Debrecenbe is elért az az előadássorozat, amit a közművelődési törvény változásai kapcsán indított el az NMI Művelődési Intézet együttműködve az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kulturális Államtitkárságával. November 9-én Nagykanizsán volt a nyitány, a program december 12-én Tatabányán zárul.

A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló (1997. évi CXL.) törvény változásairól tájékoztatják országszerte az érintetteket, bemutatva az új lehetőségeket és irányvonalakat a helyi önkormányzatok közművelődési feladataiban.

A Hajdú-Bihar megyei szakmai napot november 27-én a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Közösségi Házban tartották. Bulcsu László, a megyei önkormányzat alelnöke köszöntőjében hangsúlyozta: nagy munka a kulturális, közművelődési tevékenységeket megfelelő jogi keretek közé szorítani, ám szükséges. Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója saját sok éves közművelődésben végzett munkájára visszaemlékezve úgy fogalmazott: „büszke vagyok arra, hogy nem a hivatalban, hanem mindig a megye településein dolgoztunk”.

Ehhez kapcsolódott előadásában Joós Tamás, az EMMI Kulturális Államtitkárság Közösségi és Művészeti Főosztályának főosztályvezető-helyettese. Mint elmondta, eddig is voltak jól, vagy kevésbé jól alkalmazható jogszabályok, ám ezek változtatásra szorultak. Joós Tamás tájékoztatása szerint a módosítások során többek között újrafogalmazták a közművelődési alapszolgáltatások körét, és pontosították, mit is kell érteni ez alatt. Emellett a személyi és infrastrukturális hátteret, valamint a közművelődés hálózatát is igyekeznek rendezni a jogszabályi változtatások által. A szakember utalt arra, hogy a kulturális törvény egyfajta legitimációt jelent, és hogy fontos a közművelődési tevékenységek társadalmi elfogadottsága, megítélése.

R. Simor Katalin és Hermann Attila, az NMI Hajdú-Bihar megyei irodájának módszertani referensei hozták helyi szintre az országos jelentőségű témákat, megmutatták azok megyei vonatkozásait. A szakmai napon szó esett az NMI Művelődési Intézet országos, területi és megyei szintű aktuális feladatairól (Kary József, az NMI közszolgáltatási igazgatója által), valamint a kulturális alapellátás gyakorlati kérdéseiről. Az előadásokat követő műhelybeszélgetéseken pedig témaként szerepeltek a közösségi és társadalmi aktivitás fejlesztésének lehetőségei, az értékek átörökítése, a kulturális alapú gazdaságfejlesztés, valamint a művelődő közösségek támogatása.

Fotó, szöveg: Koppányi Szabolcs, KÉPGALÉRIA IDE kattintva érhető el.









hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: