Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Helyi értékek kincsestára lett a „Tudod-e” program

Pályázati támogatással valósította meg „Tudod-e?” programját a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat. A helyi-, tájegységi-, megyei értékek bemutatását, népszerűsítését célzó, települési rendezvényhez kapcsolódó kezdeményezésekre a Földművelésügyi Minisztérium HUNG-2017 pályázatának 1-es célterületén lehetett támogatást igényelni.  Hajdú-Biharnak sikerült a maximumot, 2 millió forintot elnyernie.

A megyei Önkormányzat „Tudod-e?” projektjében szerepelt egy kiállítássorozat, amelyet Hajdú-Bihar Megye Napjához (november 22.) kapcsolódóan 2017. november 20-a és 24-e között rendeztek meg a programba bekapcsolt öt településen, minden nap máshol mozgósítva a gyerekeket és a lakókat.

Hajdúnánáson a Városházán, Püspökladányban a Karacs Ferenc Múzeumban, Létavértesen – a megyenapi ünnepséget követően – az Irinyi Kiállítóteremben, Hajdúböszörményben a Városházán, Berettyóújfaluban pedig a Nadányi Zoltán Művelődési Házban fogadták a gyerekeket és felkészítőiket, valamint a helyi értékekről tájékoztatást adó szakembereket.

Az értékőrző rendezvények fontosak voltak a megyének és a településeknek egyaránt. Ezt mutatja, hogy a polgármesterek – Hajdúnánáson Szólláth Tibor, Berettyóújfaluban Muraközi István, Létavértesen Menyhárt Károly –, illetve  Hajdúböszörményben Sőrés István alpolgármester is részt vettek a programokon. Több helyszínen Tasi Sándor és Bulcsu László alelnökök képviselték a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatot, míg Létavértesen Pajna Zoltán elnök is jelen volt, Korbeák György, a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség ügyvezetője  pedig különdíjjal is elismerte a művek színvonalát. Az utolsó állomáshelyen, Berettyóújfaluban Kovács Zoltán megyei képviselő mondott köszöntőt.

Az értékeket bemutató szakemberek névsorában szerepelt Buczkó József muzeológus, megyei képviselő, Vályiné Pápai Viola, a Létavértesi Települési Értéktár Bizottság elnöke, a Megye Napján érdemérmet kapott Varjasi Imre levéltáros; akárcsak a megyei önkormányzat referense, a megyei Értéktár Bizottság tagja, Tóthné Bobonka Magdolna. A Földművelésügyi Minisztérium részéről két településen is csatlakozott a résztvevőkhöz Takács Krisztián, a Környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkárság munkatársa.

A „Tudod-e” programban a kiállítássorozatot minden helyszínen rendhagyó órák kísérték, ahol az iskolások tudásfejlesztő, ismeretterjesztő kérdés-felelet játék keretében foglalkoztak lakóhelyük értékeivel. A diákok aktivitása, tudása pozitív képet adott róluk és felkészítő tanáraikról. Örömteli tapasztalat volt a szervezőknek és a program helyi megvalósítóinak, mennyire tisztában vannak a gyerekek településük örökségével.

Az interaktív játékon kívül az iskolás csapatok részt vettek egy kreatív pályázatban is, a beadott pályamunkáknak a helyi értéktárban szereplő értékeket kellett valamilyen formában megjeleníteniük. Ezeket az alkotásokat ugyancsak kiállították a településeken.

Szöveg és fotó: Koppányi Szabolcs, további fotók: Árváné Pintye Erika, Vincze Fruzsina, Tóthné Bobonka Magdolna, KÉPGALÉRIA IDE kattintva érhető el.

HAJDÚNÁNÁSI KÉPEK

PÜSPÖKLADÁNYI KÉPEK







LÉTAVÉRTESI KÉPEK









HAJDÚBÖSZÖRMÉNYI KÉPEK







BERETTYÓÚJFALU KÉPEI





hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: