Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Új elnökség az Agrárkamara élén Hajdú-Biharban

Hajdú-Biharban is új megyei elnököt és tisztségviselőket választott alakuló közgyűlésén a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara november 24-én, a Megyeháza Árpád termében.

Az országos választáson, november 3-án a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos választásán újra a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) és 17 szövetségese kaptak bizalmat a szavazóktól a szervezet irányítására, a voksok 84%-ával. A korábbiakhoz képest kiemelkedő volt az aktivitás, országosan 13% felett volt a részvételi arány a szavazáson és  Hajdú-Bihar megye a képzeletbeli rangsor elejére került a maga 21%-ával.

Ezt követte a mostani megyei szavazás, ahol a leköszönő, munkája során erős kamarai rendszert kiépítő, a továbbiakban tiszteletbeli elnökként tevékenykedő Szabó Sándor utódjának Szólláth Tibort, Hajdúnánás polgármesterét választották meg a voksolásra jogosultak egyhangú döntésével.

A NAK hajdú-bihari küldöttgyűlésen levezető elnökként részt vett Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a győztes listát állító jelölő szervezet, a MAGOSZ elnöke. Méltatta és megköszönte az eddigi megyei elnök, Szabó Sándor és munkatársai tevékenységét, kiemelve: jó alapokra építkezve folytathatja a munkát a következő elnökség. Jakab István a jövőről azt mondta, hogy „az elkövetkező 10 évben annyi változás várható a magyar agráriumban, mint az elmúlt 100 évben sem”. Utalt ezzel a magyar agrárgazdaság elérhető támogatási lehetőségeire és arra az összefogásra, ami szerinte nemzetközi szinten is példaértékű. A hazaihoz hasonló egységes, elnökséggel és küldöttekkel, sőt például etikai bizottsággal is rendelkező országos agrárszervezet nem nagyon van más nemzeteknél – jelentette ki a MAGOSZ vezetője.

Szólláth Tiborról, a megválasztott új megyei elnökről Jakab István azt mondta: kiváló szakmai tudása és a küldöttekkel való jó kapcsolata révén remek választás erre a pozícióra.

Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke is pozitívumként emelte ki az országos választásokon tapasztalt magas részvételi arányt. Egyúttal felajánlotta maga és a megyei önkormányzat segítségét ahhoz, hogy az agrárgazdaságban továbbra is erősödjön a kapcsolat, az összefogás a települési önkormányzatok, a megyei és az országos agrárkamara között. Ebben – mint az alelnök megjegyezte – támaszkodhatnak a megyei önkormányzat jól képzett munkatársaira is.

Rácz Róbert, hajdú-bihari kormánymegbízott szerint a magas részvételi arány azt jelenti, hogy a magyar gazdák érdeklődnek a saját sorsuk és a magyar agrárium jövője iránt.

Szólláth Tibor az elkövetkező 5 évben lesz a NAK Hajdú-Bihar megyei szervezetének elnöke. Székfoglaló beszédében megköszönte a bizalmat, és a korábbi elnök munkáját elismerve a további építkezésről beszélt. Fontos eredménynek értékelte, hogy Hajdú-Bihar megye ilyen jól teljesített a szavazáson. „Nem a hátradőlés időszaka következik, hanem rengeteg kihívással nézünk szembe az elkövetkező időben. Ezért minden vélt vagy valós sérelmet félretéve, csakis együtt dolgozva tudunk eredményt elérni majd” – jelentette ki Szólláth Tibor. Az új megyei elnök elnök saját személyéről elmondta, hogy ő mindig is gazdaember volt, bármilyen más feladata is volt eközben. Megerősítette, hogy a megye minden agrárgazdaságban tevékenykedő szereplőjével fel szeretné venni a kapcsolatot, a MAGOSZ-t pedig az összefogás csapatának nevezte, akárcsak saját megyei stábját. Úgy fogalmazott: „már csak dolgoznunk kell, de az azt hiszem meglesz.”

A NAK Hajdú-Bihar megyei küldöttgyűlésén az új elnök, Szólláth Tibor mellett 7 alelnököt is megválasztottak, akik az ő munkáját segítik. Oláh Péter a mezőgazdaságért, Szabó Miklós az élelmiszeriparért, Dr. B. Csák István a vidékfejlesztésért, Örvendi László az általános agrárgazdasági ügyekért lesz felelős, Csóka Pál, Filemon Mihály és Polgárné Kóti Julianna pedig a helyi földbizottsági ügyekért. Az új megyei küldöttekre is voksoltak, az etikai bizottság elnöke Nagy Hajnal lett.

Fotó, szöveg: Koppányi Szabolcs. KÉPGALÉRIA IDE kattintva érhető el.





hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: