Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A megyei turizmus fejlesztéséről is beszéltek az orosz-magyar üzleti találkozó során

Orosz-magyar kétoldalú gazdasági, üzleti, tudományos és turisztikai együttműködések fejlesztését elősegítő üzleti találkozót tartottak Debrecenben annak apropójából, hogy megérkeztek az első vendégek a Moszkva – Debrecen repülőjárat beindítása után. A járattal Bakhit Kaskeev, az Innovatív Technológiai Központ Orosz Egyesület Nemzetközi Ügyek osztályvezetője, valamint Danil Khaduikov, az Oroszországi Kereskedelmi és Fejlesztési Tanács Analitikai osztályvezetője látogattak Hajdú-Bihar megye székhelyére.

A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, valamint a Debreceni Egyetem együttműködésében szervezett megbeszélés a partneri kapcsolatokat erősítette a Szentpétervári és Moszkvai kereskedelmi és Iparkamarával.

A napi program részeként megtartott üzleti találkozón Dr. Papp László polgármester az Új Főnix Tervet ismertette az orosz partnerekkel, amelynek fontos része többek között, hogy Debrecen versenyképességét növeljék a turizmusban is, támaszkodva az oktatásra – célként jelölte meg a polgármester, hogy a 2020-as évekre 30%-kal növekedjen a városban tanuló diákok száma. Papp László azt is kijelentette, hogy Debrecen már most egyre láthatóbb a nemzetközi térben, de ezt a jelenlétet is szeretnék fokozni a jövőben.

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke előadása során a megyei turisztikai lehetőségekre, fejlesztésekre tért ki elsősorban. Mint elmondta, ma már más jellegű a turizmus, mint a 80-90-es években volt. A megyei attrakciókat ugyanis nem önmagukban, hanem egymásra épülve, desztinációkban kell értelmezni és vonzóvá tenni a potenciális turisták számára. A megyei önkormányzat fő feladata pedig a turisztika fejlesztésében, hogy előtervezési, szervezési feladatokat lásson el a megye Debrecenen kívüli területein, de Debrecennel összehangolva. Bulcsu László a Nagyváradot majdan a Tisza-tóval összekötő kerékpárút létrehozását említette többek között, amely kapcsolódik az úgynevezett Oxenweg programhoz is – utóbbi egy tematikus útvonal felelevenítése, amely a régi marhahajtó utak Hajdú-Bihar megyét is érintő szakaszain településfejlesztéseket foglal majd magába. Ám ide tartoznak egyes hortobágyi fejlesztések is. A hangsúly – a megyei közgyűlés alelnöke szerint – azon van, hogy az egymáshoz kapcsolódó turisztikai programok akár többnapos hasznos, érdekes időeltöltést adjanak a látogatók számára, nemcsak egy helyhez, de esetleg több megyei településhez kötődően is.

Az üzleti találkozó további szakaszában az orosz partnerek is ismertették az együttműködés lehetőségeit, míg a Debreceni Repülőtér részéről Tamás László járatfejlesztési igazgató tartott előadást.

Szöveg, fotó: Koppányi Szabolcs.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: