Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A doni hősök emléke örök

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoksága szervezésében koszorúzással egybekötött megemlékezést tartottak Debrecenben, a Honvédtemető Pantheonjában, 2018. január 12-én, a Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg 1943. évi Don menti hadműveleteiben résztvevő magyar katonák előtt tisztelegve. Az ünnepi eseményen a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat koszorúját Tasi Sándor alelnök helyezte el az emlékfal előtt.

Dr. Lippai Péter ezredes, a Bocskai lövészdandár parancsnokhelyettese beszédében a doni harcokban résztvevő mintegy 200 ezer magyarra emlékezett, akik közül kevesebb mint a fele térhetett haza később. Az elégtelen ellátással és felszereléssel is hősiesen helytálló magyarok, akik szövetségeseiktől is főként csak ígéreteket kaptak, de valódi támogatást keveset, az ésszerűség határáig – vagy azon is túl – tartották frontvonalaikat. Mindezt hatalmas áldozatok árán.

A Honvédtemető koszorúzása során méltóképpen elevenítették fel a II. világháború hőseinek emlékét. A megyei önkormányzatot képviselő Tasi Sándor, valamint az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyetteseként ünnepi beszédét követően koszorút is elhelyező Lippai Péter mellett tiszteletét tette az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság őrnagya, Rácz Károly is. Debrecen Megyei Jogú Város aljegyzője, Dr. Fauszt Zoltán, valamint a Bocskai István Bajtársi Egyesületből Szabó Sándorné és Móricz Mihályné, illetve a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium igazgatóhelyettese, Böjthéné Urbin Eleonóra és a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ezredese, Vida László ugyancsak főhajtással emlékezett a doni katasztrófa áldozataira.

Fotó: Koppányi Szabolcs, KÉPGALÉRIA IDE kattintva érhető el.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: