Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A kerékpáros turizmus fejlesztése Hajdú-Biharban

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke és Bulcsu László alelnök volt a házigazdája a Tiszafüred – Hortobágy – Debrecen kerékpárút tervezése kapcsán tartott szakmai megbeszélésnek a Megyeháza Bocskai termében.

A tanácskozáson részt vett még a Kerékpározásért és Aktív Kikapcsolódásért Felelős Kormánybiztosi Iroda kormánybiztosa, Révész Máriusz, illetve az iroda referense, Abelovszky Zsóka. Debrecen Megyei Jogú Város részéről Dr. Széles Diána alpolgármester is jelen volt – munkatársaival egyetemben -, de képviseltette magát a Hortobágyi Nemzeti Park, Balmazújváros, Hortobágy és Nagyhegyes települések is.

A munkamegbeszélés során elhangzott, hogy a kormánybiztosság egyik elsődleges feladatai közé tartozik az EUROVELO 14, vagyis az Európai Kerékpárút Hálózathoz kapcsolódó magyarországi szakasz nyomvonalának meghatározása és erősítése. A nyomvonal nagyobb távlatokban egy a Boden-tavat a Fekete-tengerrel összekötő kerékpáros út, melynek részét képezhetik megyénk kerékpárútjai.

Ennek figyelembevételével vitatták meg a lehetséges útvonalakkal kapcsolatosan pro és kontra érveket.

Végül a megbeszélés résztvevői megállapodtak abban, hogy elsősorban turisztikai jelentőségű kerékpáros utakról lévén szó a legfőbb szempont az, hogy a kikapcsolódást elősegítő, vonzó természeti környezetben fusson végig az út. Itt fontos megjegyezni, hogy többségükben már meglévő utak kijelöléséről, esetleg bizonyos mértékű feljavításáról lesz szó adott tematikus útvonal mentén, ami vonzó lehet a turisták számára és a végigtekerésük megfelelő kikapcsolódást biztosít az erre vágyóknak.

Szakmai szempontok és az útvonal menti települések figyelembevétele mellett különböző terveket mutattak be, s végül a Debrecenből kiinduló, Balmazújváros, Nagyhegyes felé kanyarodó, utána a Hortobágy-halastavakat megkerülő útvonalat találták a legoptimálisabb megoldásnak.

A várhatóan 2018-ban elkészülő, az országos kerékpáros turizmus fejlesztését megcélzó stratégiába illeszkedő Alföldi Kerékpáros Stratégia részét képezi majd a dokumentum, amely Hajdú-Bihar megye ez irányú fejlesztési terveit tartalmazza.

A közeljövőben az útvonal pontosítása történik majd. Emellett tervben van egy olyan kerékpáros bejárás, amely során a fejlesztésben résztvevők is nyeregbe pattannak, így gyűjtve további személyes tapasztalatokat a számításba vett utak jelenlegi állapotáról.

KÉPGALÉRIA IDE kattintva érhető el.









hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: