Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Ma indult el az egy századnyi menetoszlop a Doni Hősök Emléktúrán

A Magyar Királyi 2. Hadsereg 1943. évi januári harcaiban hősi halált halt, megsebesült, fogságba esett és harcokat túlélt tagjainak emlékére rendezik meg immár 18. alkalommal a Doni Hősök Emléktúráját, amely Hajdú-Bihar megye több települését érinti és nagyjából 70 km-es távot ölel fel. Az adott hadtestre jellemző menetruhába öltözött résztvevők között a magyar hadsereg állományának tagjai (magas rangú tisztek is), katonai iskolások, illetve külföldi hagyományőrzők és civilek is találhatók. Az első kilométereken már túl vannak a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium udvaráról elindulók, sőt, a tervek szerint délután már beértek Hajdúhadházra.

Az ünnepélyes útnak indításon a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat részéről Bulcsu László alelnök vett részt, míg Dr. Lippai Péter ezredes, a Bocskai lövészdandár parancsnokhelyettese a napi parancsban tájékoztatta a túrára készülő, teljes menetfelszerelésben várakozókat a csütörtök, péntek, szombat feladatairól – később maga is csatlakozott a menetoszlophoz. A menetzászló átadása és a három díszlövés előtt Csige Tamás, Hajdúdorog polgármestere köszöntötte a túrázókat.

A program szerint csütörtökön Debrecenből Hajdúhadházra meneteltek a túra résztvevői, a délutáni érkezést követően ott alszanak, majd pénteken Hajdúböszörmény felé indulnak reggel 8.00 órakor, ám mielőtt beérkeznek a városba, a határánál lévő román hősi emlékműnél tiszteletüket teszik. Szombaton Hajdúdorog, onnan pedig Hajdúnánás a célpont, ahol a fő megemlékezést tartják.

A túra alatt meglátogatott városokban a helyi emlékműveket is érinti a menet, valamint a szállásokon rendhagyó történelem órákat tartanak, emlékezve az első világháború eseményeire..

A Doni Hősök Emléktúrát  túrát a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár és a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) szervezi.

Résztvevő szervezetek:

–    Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium;
–    Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár;
–    Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ);
–    Magyar Honvédség Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) és alárendelt szervezetei: MH Bakony Harckiképző Köz-pont, MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP), MH Ludovika Zászlóalj;
–    külföldi hagyományőrzők;
–    egyéb civilek.

Fotó (nagyításért kattintson a képekre), szöveg: Koppányi Szabolcs, KÉPGALÉRIA IDE kattintva érhető el.















hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: