Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Újabb megyei településeken folytatódott a klímavédelmi szemléletformálás

Hajdú-Bihar megye klímastratégiájának elkészítése, az ehhez kapcsolódó, elsősorban a megye lakosságának szemléletformálását célzó projekt végleges lezárása 2018. április 20-án megtörténik. Az ide vezető munkafolyamat jelenlegi része az úgynevezett társadalmasítása a még pár napig, 2018. február 2-ig bárki számára véleményezhető dokumentumnak (amely IDE KATTINTVA érhető el). Ennek során workshopok keretében a megye több településén adott és ad széleskörű tájékoztatást a meghívott vendégeknek a szakemberekből álló csapat az elmúlt napokban.

Az események fontosságát jelzi, hogy mind január 25-én Balmazújvároson Veres Margit, mind január 26-án Berettyóújfaluban Muraközi István polgármesterek megtisztelték jelenlétükkel a workshopot, egyúttal köszöntötték a vendégeket.

Taksz Lilla (klímavédelmi szakreferens, Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat), valamint Maczik Erika (Platform titkársági munkatárs, Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat) előadása mellett Mihalik Zsuzsa (nemzetközi referens, HBMÖ) a CitiEnGov-ról, mint klímabarát nemzetközi projektről adott információkat.

Mi is az a megyei klímastratégia? Napjainkban az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése egyre erősödő hangsúlyt kap az Európai Unió tagországainak törekvéseiben. Az Európai Unió 2030-ig szóló éghajlat- és energiastratégiája az eddiginél is fontosabb szerepet szán e célkitűzésnek. A várható hatások csökkentése mellett kiemelt szerep jut a klímaváltozáshoz kapcsolódó széleskörű szemléletformálásnak, amely rávilágít, hogy nemcsak a gazdasági szereplőkön, döntéshozókon múlik éghajlatunk jövője, hanem mindannyiunkon.

A projekt során még Püspökladányban tartanak workshopot a héten (január 30., kedd). emellett rendhagyó tantermi előadás során ismerkedhetnek meg a gyerekek az éghajlatunkat kímélő életmóddal és a klímaváltozás lehetséges veszélyeivel.

Mindemellett egy 500 példányszámban megjelentetni kívánt ingyenes bemutató kiadványt adnak majd az olvasók kezébe – a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat készíti el -, amelyben mind a projekt kivitelezése során elvégzett munka képi illusztrálása tekinthető meg, mind szemléletes útmutatás található a környezettudatos életmóddal kapcsolatosan. Ebben a kiadványban kapnak kiemelt helyet azok a gyerekmunkák is, amelyeket a különböző szemléletformáló pályázatokra adtak be, rajz, irodalom, film, fotó formában az iskolások az elmúlt hónapokban.

Fotó: Czeglédi Mónika (KÉPGALÉRIA IDE kattintva érhető el)
Szöveg: Koppányi Szabolcs









hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: