Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Magyarországon, így megyénkben is komolyan kell venni a klímavédelmet

A legutóbb január 30-án, kedden Püspökladányban tartott workshop keretében tájékozódhattak a meghívottak Hajdú-Bihar megye klímavédelmi stratégiájáról – a megye több településén adott széleskörű tájékoztatást a meghívott vendégeknek a szakemberekből álló csapat az elmúlt időszakban.

Bulcsu László,  Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke annak fontosságát hangsúlyozta, hogy a megyei önkormányzat egyáltalán nem tekint csupán kipipálandó tételként, szükségszerűen megoldandó feladatként erre, hanem kiemelt projektként kezeli a térségi klímavédelmet, hiszen a felelős magatartás kialakítása az itt élőkben a szemléletformáló akciók, a pályázatok, valamint a szakemberek előadásai révén voltaképp küldetése a megyei önkormányzatnak.

Püspökladány polgármestere, Dombi Imréné felelevenítette azt a közeli, tavalyi emléket, amikor egy szupercella okozott jelentős anyagi károkat városában. A térségben ilyen erősségben nem igazán gyakori, nagy viharral együtt járó természeti jelenség pedig minden bizonnyal a klímaváltozás egyik negatív hozománya, vagyis most már saját bőrünkön tapasztaljuk, mennyire nem szabad félvállról venni környezetünk, éghajlatunk globális és térségi szinten történő védelmét.

Bodó Sándor országgyűlési képviselő hasonló gondolatokat osztott meg a hallgatósággal. Hiszen eddig általában távoli vészként tekintettünk Magyarországon a nagy természeti katasztrófákra, filmekből vagy messzi vidékekről szóló hírekből értesültünk ezekről. Ám a valóság az, hogy egyre inkább aktuális a mi számunkra is a környezet- és klímavédelem itt, a Kárpát-medencében is, vagyis legyinteni rá nemcsak butaság, de egyenesen felelőtlenség.

Az előadásokat a már ismert szakemberek tartották Püspökladányban is. Taksz Lilla (klímavédelmi szakreferens, Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat), valamint Maczik Erika (Platform titkársági munkatárs, Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat) előadása mellett Mihalik Zsuzsa (nemzetközi referens, HBMÖ) a CitiEnGov-ról, mint klímabarát nemzetközi projektről adott információkat.

Hajdú-Bihar megye klímastratégiájának elkészítése, az ehhez kapcsolódó, elsősorban a megye lakosságának szemléletformálását célzó projekt végleges lezárása 2018. április 20-án megtörténik.

Napjainkban az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése egyre erősödő hangsúlyt kap az Európai Unió tagországainak törekvéseiben. Az Európai Unió 2030-ig szóló éghajlat- és energiastratégiája az eddiginél is fontosabb szerepet szán e célkitűzésnek. A várható hatások csökkentése mellett kiemelt szerep jut a klímaváltozáshoz kapcsolódó széleskörű szemléletformálásnak, amely rávilágít, hogy nemcsak a gazdasági szereplőkön, döntéshozókon múlik éghajlatunk jövője, hanem mindannyiunkon.

HAJDÚ-BIHAR MEGYE KLÍMASTRATÉGIÁJA IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL.

KÉPGALÉRIA a püspökladányi eseményről IDE KATTINTVA érhető el.













hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: