Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

4TR: friss és könnyen követhető adatok a területi tervezésben

A Lechner Tudásközpont fejleszti azt a Területi és Települési Tervezési Támogató Rendszert (4TR), amely a 3D alapú adat infrastruktúra kialakítását segíti országosan, ezen belül megyei szinten is. Ezzel a folyamattal kapcsolatos bemutatót tartottak a debreceni Megyeházán, ahol a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat részéről Pajna Zoltán elnök köszöntötte a vendégeket, s több térségi főépítész között Gonda-Magyar Andrea megyei főépítész is képviselte a megyei önkormányzatot.

A fejlesztés fontosságát az adja, hogy napjainkban egyre több közigazgatási folyamat válik digitálissá, s ennek elektronikus támogatása egyre időszerűbb. A Miniszterelnökség a Lechner Tudásközpontot vonta be ebbe a fejlesztő folyamatba, amely szervezet mintegy fél évszázados tapasztalattal rendelkezik a települési és területi tervezésben. A tervek szerint 2019-ben már a 4TR online platformján zajlanak a térségi tervezéssel összefüggő folyamatok.

Még 2017-ben is leginkább papír alapon, emaliben küldve vagy sokszor akár postai úton továbbítva az adatokat végezték és egyeztették a tervezési feladatokat az egymással kapcsolatban álló szervezetek. A környezetünket (legyen szó épített vagy természetes környezetről) alakító munkák azonban ma már komplex tervezést igényelnek, ehhez azonban modernebb adategyeztető és belső kommunikációt lehetővé tévő módszerek kellenek.

A bevezetésre szánt újfajta térségi tervezés rendszert visz a táj és az ember kapcsolatába – olvasható a www.lechnerkozpont.hu oldalon.

Célja, hogy az egymásra épülő területi és települési tervek készítésének teljes folyamatát összefogja egy közös webes felületen és digitálisan támogassa, kezdve egészen a tervezéstől, az egyeztetés folyamatán keresztül, a hatályos tervek elérhetőségéig bezárólag.

A megyei főépítészek a Lechner Tudásközpont nagytermében találkoztak, még március 14-én, ahol a megyei területrendezési tervek felülvizsgálatát vitatták meg, egyúttal információs nap zajlott. Ezt követték a megyei tájékoztató bemutatók, köztük a Hajdú-Bihar megyei is

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: