Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Katonai tiszteletadás mellett kardoskodtak a főtéren

A Magyar Kard Napját ötödik alkalommal tartották – kötődve ahhoz az évfordulóhoz is, hogy a magyar honvédség 170 éves idén. A május 3-i programok során Debrecenben is több helyszínen ünnepi megemlékezéseket, harcászati bemutatókat tartottak, a régi és az új korok fegyvereit felvonultató kiállítást tekinthették meg az érdeklődők, illetve katonai toborzás is zajlott a Kossuth téren, ahol a mai magyar hadsereg több járművét is kipróbálhatták – elsősorban a gyerekek. A délelőtti program részeként a Kratochvil Károly Honvéd Középiskolában Borsody László őrnagy, egykori sikeres, magyar és nemzetközi bajnokok sorát kinevelő vívómester emléktábláját koszorúzták meg: ehhez kapcsolódva később a Kossuth téren a Debreceni Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója során alapmozdulatokat, gyakorlatokat láthatott a nagyérdemű. Az ünnepi programsorozaton tiszteletét tette Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke is.

A díszbeszédek során az MH 5. Bocskai István Lövészdandár képviseletében Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok kiemelte, hogy a magyar kard, és a tradicionális szablyavívás tisztelete napjainkra ismét az azt megérdemlő szintre jutott. Mádai Norbert, a Magyar Szablyavívó Iskola alapítója pedig többek között emlékeket idézett fel a magyar vívótörténelem igen sikeres múltjából. Kovács Pál olimpiai bajnokról például megtudtuk, hogy egykor a debreceni Aranybika szállodában rendezett vívóversenyen szeretett bele imádott sportjába.

Dr. Papp László, Debrecen polgármestere a tiszteletadás kapcsán a városi fejlesztésekre is kitért, amelyek része, hogy a debreceni Honvédtemető és Mauzóleum felújítása hamarosan befejeződik, és ismét látogatható lesz. Emellett a polgármester tervei szerint nemsokára egy a magyar honvédelemmel foglalkozó múzeumot is átadnak Debrecenben, ahol – Papp László hangsúlyozta – a városvezetés és a honvédség kapcsolata kiemelkedő.

A nap folyamán a főtéri katonai parádé, a díszszázad felvonulása után a Debreceni Művelődési Központban a témához kapcsolódó kiállítást nyitottak meg.

Főtéri képek: Koppányi Szabolcs (KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA)

























hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: