Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Továbbra is vezető halálok a szívbetegség a megyében

Minden második ember halálát szív- és érrendszeri megbetegedések okozzák a megyében. A legrosszabb a helyzet a kistelepüléseken élők körében. A megyei önkormányzat célja, hogy csökkentse a területi különbségeket, és segítse a kisebb településeken élők egészségmegőrzését. Minderről a Szívünk Napja 2018 debreceni rendezvényén esett szó.

75 és fél év. Ennyi a várható átlagéletkor jelenleg Hajdú-Bihar megyében, amely elmarad az Európai Uniós átlagtól. Annak ellenére is, hogy ez a szám folyamatosan növekszik. Különbségek vannak a férfiak és a nők között, az utóbbiak javára. Szintén eltér a más-más társadalmi és szociális háttérrel, valamint iskolázottsággal rendelkezők egészségi állapota, és ezzel összefüggésben a várható élettartamuk is. 

Területi különbségek is megfigyelhetők Hajdú-Bihar megyében, hiszen Debrecenben sokkal jobbak az egészségügyi ellátással és az egészséges életmóddal kapcsolatos lehetőségek. A megye bizonyos térségeiben a lakosság egészségtudatossága elmarad attól, ami optimális lenne, és az életmód sem az egészséget és a fittséget szolgálja. Ezért is szervez a megyei önkormányzat ingyenes sportágválasztó napot és megyei egészségnapot a kisebb településeken, hogy segítse az ott élők egészségtudatosságát és lehetőséget biztosítson a mozgásra – mondta köszöntőjében Pajna Zoltán.

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy az egészséges étkezés is fontos szerepet játszik a betegségek (köztük a szív- és érrendszeri megbetegedések) megelőzésében. Így nem mindegy, honnan származnak az elfogyasztott ételek. Ezért lényeges a helyben megtermelt élelmiszerek, például az innen származó zöldségek, gyümölcsök fogyasztása. Ezek szállításai ideje ugyanis sokkal rövidebb, így kevésbé, vagy egyáltalán nem tartalmaznak hozzáadott, az egészségre nem előnyös tartósítószereket.

Pajna Zoltán a Szívünk Napja 2018 Debrecen rendezvény megnyitóján beszélt szombat délután a Fórum Debrecenben. Az esemény házigazdája Till Attila, a vendégek és fellépők között van még Wossala Rozina, Radics Gigi és Dánielfy Gergő is.

A rendezvény célja, hogy felhívja a lakosság figyelmét az egészséges életmódra, illetve a megelőzés fontosságára a szív- és érrendszeri megbetegedések kapcsán. A Szívünk Napján ingyenes szűrésekkel, kardiológiai tanácsadással, interaktív szakmai előadásokkal, újraélesztési versennyel, véradással és különféle szórakoztató programokkal várják a résztvevőket. A 13 órakor kezdődött esemény este 20 óráig tart.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: