Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A forradalom hőseire emlékeztek Debrecenben

Csak nemzeti keretek között van jövője Magyarországnak a birodalmi törekvésekkel szemben. Így volt ez 1956-ban, és ma is – mondta Kósa Lajos Debrecenben, az 56-os forradalom emlékművénél. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat nevében Dobi Csaba jegyző helyezte el a megemlékezés koszorúját.

Ünneplőkkel telt meg ma reggel az Egyetemi Templom előtti 1956-os emlékmű. Itt tartotta a hivatalos megemlékezését a debreceni önkormányzat. Az eseményen felszólt Kósa Lajos, a város országgyűlési képviselője is. A politikus kifejtette: a történelem során sok birodalom próbálta már meg leigázni a magyarokat. Tatárok, törökök, osztrákok, szovjetek gázoltak keresztül a vidéken és hajtották igába hosszabb-rövidebb időre a magyar népet, de végül egyik sem járt sikerrel. A történelem megtanította a magyaroknak, hogy csakis nemzeti keretekben gondolkodva élhetnek túl. 

-A birodalmak sosem vették figyelembe a mi érdekeinket, nem nemzetként, hanem piacként, profitszerzési lehetőségként tekintettek ránk. Az 1956-os szabadságharcosok is megértették: a birodalmak helyett magunkra kell támaszkodnunk. A nyugati országok csak hitegettek minket, szép szavakat kaptunk, de segítséget nem nyújtottak. Európa közepén, egy huzatos vidéken, kis nemzetként mindig meg kellett küzdenünk a szabadságunkért. Az 56-os forradalmároknak a szovjet tankokkal kellett szembenézniük, ma pedig brüsszeli bürokratákkal és egyéb birodalmi törekvések ellen kell fellépnünk – mondta Kósa Lajos.

A politikus szerint mára a Nyugat célt és irányt tévesztett, az ott élő népek egyre inkább feladják saját nemzeti identitásukat. Magyarország azonban a történelmi példáin keresztül már megtanulta, hogy ez semmi jóra nem vezet. Így a magyarok és az 56-os hőseik erkölcsi iránytűként szolgálhatnak a nyugati országok számára is. 

Kósa Lajos ünnepi beszédét követően a debreceni Zeneteátrum „Szabadnak születtél” című zenés műsorával folytatódott a megemlékezés. Majd a jelenlévők elhelyezték a megemlékezés koszorúit az 56-os emlékműnél. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat nevében Dobi Csaba jegyző emlékezett meg a forradalom hőseiről. 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: