Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A szabadságharc hőseire emlékeztek Debrecenben

Pontosan 169 éve végezték ki az 1848/49-es szabadságharc 12 magyar tábornokát és egy ezredesét Aradon. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat nevében Tasi Sándor alelnök helyezte el a megemlékezés koszorúit Nagysándor József tábornok debreceni emlékhelyeinél.

A Balmazújvárosi út szomszédságában található az a kőhalom, amelynek közelében 1849. augusztus 2-án a magyar hadsereg Nagysándor József vezetésével megütközött a hatszoros túlerőben lévő orosz csapatokkal. A nagyváradi születésű tábornokot két hónappal később, 1849. október 6-án 12 társával együtt kivégezték Aradon. A 169 évvel ezelőtt hősi halált halt magyar katonai vezetőkre koszorúzással emlékeztek ma délelőtt az egykori debreceni csata helyén, illetve a Péterfia utcán, Nagysándor József emléktáblájánál, amely a 2. számú toborzóiroda falán található.

Az ünnepségsorozatot Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata szervezte, a résztvevők között pedig társadalmi szervezetek és politikai pártok képviselői is megjelentek. 

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatot Tasi Sándor alelnök képviselte, aki mindkét helyen koszorút helyezett el az Aradon hősi halált halt magyar tábornokokra emlékezve. 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: