Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Konferencia és filmpályázat az I. világháború kapcsán

Konferenciát rendez, koszorúzást tart, illetve filmpályázatot is hirdet az I. világháború lezárásának századik évfordulóján a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat. A részletekről sajtótájékoztató keretében számoltak be ma a Megyeháza elnöki tárgyalójában.

Idén 100 éve, hogy véget ért az I. világháború. Az Osztrák–Magyar Monarchia 1918. november 3-án Padovában írta alá a kért fegyverszünetet. Az öt év alatt mintegy 4 millió magyar katona harcolt, ebből több mint 600 ezer elesett, a sebesültek és hadifoglyok száma összességében elérte a másfél milliót. Így a tényleges katonai szolgálatot teljesítők több mint fele hősi halált halt, megsebesült vagy fogságba esett.

Filmpályázat iskolásoknak

A háború lezárásnak centenáriuma alkalmából konferenciát, ünnepségeket és egyéb programokat szervez a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár, a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár, valamint a Debreceni Egyetem. A tervezett programokat a Megyeháza elnöki tárgyalójában ismertették. Köztük azt a filmpályázatot, amelyet a napokban hirdettek meg „A Nagy Háború” címmel a megye középiskolás gyermekei számára. Ennek hangsúlyos célja a múltbéli történelmi, hadi események megelevenítése videofilm formájában. A tanulók 3 fős csapatokban pályázhatnak, 1 felkészítő tanár közreműködésével. A beérkezett alkotásokat 5 tagú szakmai zsűri bírálja el, ezt követően az első 3 helyezett értékes jutalomban részesül, továbbá az őket felkészítő tanárok is ajándékokat kapnak – jelentette be Pajna Zoltán, a Megyei Közgyűlés elnöke.

A pályázatot az alábbi intézmények közreműködésével hirdették ki: 

– Debreceni Tankerületi Központ

– Hajdúböszörményi Tankerületi Központ

– Berettyóújfalui Tankerületi Központ

– Debreceni Szakképzési Centrum

– Berettyóújfalui Szakképzési Centrum

– MH 5. Bocskai István Lövészdandár Könyvtára és Közművelődési Központja

– Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium (Hajdúnánás)

– Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium (Hajdúböszörmény)

A munkák beadási határideje 2018. október 25. 9.00. Az elkészült alkotásokat a pályázatot meghirdető intézményekben lehet leadni, kivéve a Debreceni Tankerületi Központhoz tartozó középiskolák tanulóit, az ő filmjeiket a Megyeházán várják.

Konferencia a háborúról és annak hatásairól

A sajtótájékoztatón elhangzott: a 100 évvel ezelőtti békekötéshez kapcsolódva november 5-én konferenciát rendez a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a Megyeháza Árpád termében „A Nagy Háború befejezése és következményei” címmel. Ezen a téma elismert kutatói tartanak előadásokat a világháborúról és annak hatásairól – ismertette Bulcsu László, a Megyei Közgyűlés alelnöke. A konferencián adják át a filmpályázaton helyezést elért tanulók és felkészítő tanáraik díjait is. Az eseménnyel párhuzamosan a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár kiállítása tekinthető meg a Megyeháza Bocskai termében és előterében, a Debreceni Egyetem kutatói pedig kerekasztal beszélgetést tartanak a téma kapcsán. 

Koszorúzás

A konferenciát megelőzően a Megyeháza földszintjén, a volt császári és királyi 16. huszárezred hősi halottainak emlékére készült domborművet koszorúzzák meg a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár, a Debreceni Egyetem és a Hajdú-Bihar Megyei Levéltár képviselői.

(Nyitókép forrása: www.dehir.hu)

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: