Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Szűrővizsgálattal a hosszabb életért

Jelentősen növelhetők a túlélési esélyek, ha idejében felfedezik a betegséget egy szűrővizsgálaton - erre hívta fel a figyelmet a megyei önkormányzat alelnöke pénteken délelőtt Debrecenben. Tasi Sándor a „Gyermekprevenció Magyarországon – Utazás az egészség birodalmába” rendezvényen beszélt a Kossuth téren.

Kamionnal, színes sátrakkal és standokkal érkezett Debrecen főterére Magyarország legnagyobb egészségvédelmi szűrőprogramja, az „Utazás az egészség birodalmába”. Az esemény résztvevői többek között ingyenes szűrővizsgálatokon vehettek részt, valamint három dimenzióban szemlélhették meg az emberi test anatómiai sajátosságait. Élethű szerveket vehettek kézbe, halhattak az egészséges táplálkozásról, illetve bemutatták nekik a dohányzás káros hatásait is. 

Az eseményt a MÁESZ (Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogramja) keretében hozták Debrecenbe. A prevenciós program ebben a tanévben indult, és 2030-ig formálja majd a gyermekek prevenciós gondolkodását szerte az országban, megismertetve a megelőzés fontosságát. A debreceni állomás megnyitóján Tasi Sándor, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke is köszöntötte a résztvevőket. 

-Fontos, hogy a lakosságot ösztönözzük a szűrőprogramokon történő részvételre, ezzel ugyanis életeket tudunk megmenteni. Az időben felismert betegségek nagy része gyógyítható, a túlélési esélyek így jelentősen növelhetők. Célunk, hogy minél fiatalabb korban felhívjuk a figyelmet a megelőzésre, és az egészségtudatos életmódra. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat ennek érdekében több eseményt is szervez, ilyenek a Megyei Egészségnapok és a Sportágválasztó Napok is, amelyeken elsősorban az iskolás korosztály célozzuk meg – mondta Tasi Sándor az esemény megnyitóján.

A megyei önkormányzat pont egy hete szervezte az idei utolsó Sportágválasztó Napját, amely rekord számú résztvevővel zajlott Vámospércsen. Ezzel együtt pedig elindult a minden korosztálynak szóló „Mozgásban a megye” programsorozat Újlétán. 

(Nyitókép készítője: Matey István, forrás: www.haon.hu)

 
hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: