Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Utoljára ülésezett idén a megyei közgyűlés

Megtartotta idei utolsó ülését a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés. A testület elfogadta a mezőgazdaság helyzetéről szóló beszámolót, illetve tárgyalt a tankerületek működéséről és fejlesztéséről is. A közgyűlésen bemutatták azokat a nemzetközi projekteket is, amelyekben részt vesz a megyei önkormányzat.

A szokatlan és szélsőséges időjárás ellenére is összességében jó terméssel zárták az évet a gazdák Hajdú-Bihar Megyében – jelentette be Szólláth Tibor a mai megyei közgyűlésen. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei elnöke hozzátette: a megyén belül eltérő területi elosztásban sújtotta a termelőket az időjárás. Míg a bihari térségben kedvezőek voltak a csapadékviszonyok, addig a Dél-Nyírségben jelentős volt az aszály. Az elnök kiemelte: a központi kormányzat 2022-ig évente 17 milliárd forintot fordít majd az öntözőrendszerek fejlesztésére és karbantartására, az összeg csaknem fele juthat Hajdú-Bihar megyébe. A hazai jégkár-elhárító rendszer pedig egyedülálló egész Európában, és évente csaknem 50 milliárd forintos kárt tud megelőzni országos szinten – mondta Szólláth Tibor, aki szerint 2018-ban fontos eredmény volt még, hogy sikerült megőrizni és fejleszteni a falugazda-hálózatot. A megyei mezőgazdaság helyzetéről szóló beszámolót a közgyűlés egyhangúlag elfogadta.

A testület megtárgyalta a megyei tankerületek működéséről és fejlesztéséről szóló beszámolót is. Ennek során elhangzott, hogy mindhárom tankerület (a debreceni, a hajdúböszörményi és a berettyóújfalui) esetében csökkent a tanulói létszám. Ez alól kivételt csak Hajdúhadház jelentett. A létszám visszaesése ellenére oktatási intézményt nem zártak be. A szakmai, illetve a működtetési feladatok ellátásához szükséges humán erőforrás, valamint eszközpark rendelkezésre áll, így az intézményekben a kiegyensúlyozott gazdálkodás feltételei biztosítottak. 

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiumával. Ennek keretében a megyei önkormányzat támogatja az iskolát azzal, hogy tájékoztatást nyújt a települési önkormányzatok számára az ott zajló képzésekről, rendezvényekről és egyéb tevékenységekről. Valamint vállalja, hogy a kommunikációjában megjelenteti a Balásházy oktatási-képzési tevékenységéhez kapcsolódó aktuális információkat. Az együttműködési megállapodást  a közgyűlés egyhangúlag elfogadta. 

Az ülésen bemutatták azokat a nemzetközi projekteket is, amelyekben részt vesz a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat. A beszámolón elhangzott: az Európai Unió összesen 23 országából 70 nemzetközi partnerrel működik együtt a megye. Az önkormányzatnak jelenleg hat nemzetközi projektje zajlik, és további 9 elbírálás alatt áll, az ezekről szóló döntés jövőre várható. A megyei önkormányzat nemzetközi csoportjának munkatársai idén 15 nemzetközi munkaülésen és konferencián vettek részt. A beszámolót egyhangúlag elfogadta a megyei közgyűlés, ahogyan a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2018. évi munkájáról szóló jelentést is. 

Szabó Tünde, területfejlesztési referens, HBMÖ Nemzetközi Csoport

A testület jóváhagyta „A hajdú hagyományok nyomában” című pályázat benyújtását, valamint felhatalmazást adott a kapcsolódó támogatási szerződés megkötésére is. A több, mint 900 millió forint értékben megvalósuló projekt részeként közösségi, térségi, megyei és települési identitást erősítő akciókat szerveznek. Ezek legfontosabb célja a régi hagyományok, szokások, valamint a hajdúkhoz kapcsolódó történelmi múlt felelevenítése és ápolása.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: