Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A Don-menti ütközet hősi halottaira emlékeztek

Az 1943-as Doni-menti csata áldozataira emlékeztek ma délután a debreceni Honvédtemetőben. Az ünnepségen a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatot Pajna Zoltán elnök képviselte, aki koszorút helyezett el az áldozatok emlékére.

A 2. magyar hadsereget német követelésre állította fel a Magyar Honvédség 1942-ben, és a keleti hadszíntérre küldték harcolni a szovjetek ellen. A náci Németország Szovjetunió elleni offenzívája ugyanis elakadt, ezért volt szükség a magyarok bevetésére is. A sebtében felállított és rosszul felszerelt magyar hadseregnek nemcsak a szovjetek ellenállásával, hanem az akkoriban is rendkívülinek számító, -30, -40 fokos hideggel is meg kellett küzdenie, amelyet egy nagyon ritka légköri jelenség okozott. 

A megfelelő fegyverzet és felszerelés nélkül kiküldött 2. magyar hadsereg végül 1943 januárjában a Voronyezs körzetében rendkívül súlyos, megsemmisítő veszteségeket szenvedett. Magyar honvédek ezrei vesztek oda a Don-kanyarban vívott harcok során. Rájuk emlékeztek ma a debreceni Honvédtemető Pantheonjánál, ahol a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoksága szervezett koszorúzást. 

Az ünnepségen felszólalt Ruszin Romulusz dandártábornok, aki hangsúlyozta: a magyar katonák hősi helytállása 76 évvel ezelőtt a Don-kanyarban példaként szolgál a mai magyar katonák számára is. A megemlékezésen részt vettek Debrecen város, valamint különböző katonai, politikai és civil szervezetek képviselői is. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat nevében Pajna Zoltán elnök helyezett el koszorút az áldozatok tiszteletére. 

(Kép forrása: www.dehir.hu)
hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: