Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Megháromszorozza idei bevételét a megyei önkormányzat

Háromszor annyi pénzből gazdálkodhat idén a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat, mint amennyi a rendelkezésre álló központi forrás. Ezt is tartalmazza a megye 2019-es költségvetése, amelyet ma fogadott el a megyei közgyűlés.

Összesen 283 millió forint állami támogatást kap 2019-ben a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat a feladatok ellátására. A teljes költségvetés azonban ennek az összegnek több, mint háromszorosa: 869 millió forint. A jelentős pluszbevételt főképp pályázati forrásokból biztosítja az önkormányzat. Ebben nagy segítséget jelent, hogy a megye 18, európai uniós támogatással megvalósuló nyertes pályázattal kezdi az évet, amelyhez 3, hazai költségvetésből támogatott pályázat is társul. A 2019-es év folyamán további nyertes pályázatok várhatóak – olvasható a költségvetési előterjesztésben. 

A dokumentum megállapítja, hogy mind az önkormányzat, mind az önkormányzati hivatal 2019. évi költségvetésének bevételi és kiadási oldala egyensúlyban van, külső finanszírozású hiányt nem tartalmaz, és ilyen jellegű forrásbevonásra valószínűleg nem is lesz szükség az idei évben. A gazdálkodás mozgásterét az előző évhez hasonlóan idén is nagymértékben támogatják a hazai és nemzetközi projektek, pályázatok, valamint az előző évek pénzmaradványai is. 

Az elkészült költségvetés a jelenlegi formájában biztosítja a közgyűlés és a hivatal zavartalan működésének feltételeit. A zárszámadást követően a várható pénzmaradvány pedig tovább biztosítékot jelent a stabil gazdálkodásra, illetve lehetőséget teremthet a feladatellátás színvonalának növelésére, és további önként vállalt feladatok vállalására – áll az előterjesztésben.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat 2019-es költségvetését mai ülésén tárgyalta és fogadta el a megyei közgyűlés. A testület ugyancsak jóváhagyta a „Maradj Hajdú-Biharban” ösztöndíjról szóló önkormányzati rendeletet, valamint a közgyűlés bizottságai, az elnökség és a hivatal 2018-as tevékenységeiről szóló beszámolót. Elfogadták a területi nemzetiségi önkormányzatokkal kötött együttműködési megállapodások 2019. évi felülvizsgálatát, illetve az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció felülvizsgálatát, a megyét érintő fejezetekhez kapcsolódó szakmai javaslattétellel együtt. 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: