Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Egy Kossuth kard is helyet kapott a közgyűlésen

Április 12-én tartotta soron következő ülését a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés.

A testület elfogadta a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság 2018. évi beszámolóját. A jelentés alapján a megyében tovább javult a települések közbiztonsága, a rendőrség javította reagáló-képességét, valamint növelték a bűnelemzési és a bűnmegelőzési tevékenységük hatékonyságát. 


A regisztrált bűncselekmények száma tovább csökkent, a legnagyobb mértékű, 57,2 %-os csökkenés a Hajdúszoboszlói Rendőrkapitányság illetékességi területén történt, de nagymértékű a csökkenés a Hajdúhadházi, a Püspökladányi, valamint a Hajdúnánási Rendőrkapitányság tekintetében is. 

Nőtt ugyanakkor az ittasan okozott személysérüléssel járó közúti közlekedési balesetek száma. A legtöbb baleset az elmúlt évben is az elsőbbségi szabályok be nem tartása miatt következett be. 

Az illegális migráció és az ahhoz kapcsolódó bűncselekmények megakadályozása és felderítése érdekében tovább folytatódott a járőrtevékenység Magyarország és Románia Hajdú-Bihar megyei közös szakaszán. 

A szabálysértési eljárások száma a 2017.évihez képest 9,8 %-kal emelkedett. A szabálysértések összetétele nem változott, azok többségét továbbra is a közlekedési szabálysértések alkotják. 

A beszámoló kitért egyebek mellett arra is, hogy 2018-ban is fontos szerepet kapott a leginkább veszélyeztetett 10-18 éves korosztály körében végzett prevenció.

A beszámolót egyhangúlag fogadta el a közgyűlés. A testület nevében Pajna Zoltán elnök egy Kossuth kardot nyújtott át Dr. Gyurosovics József r. dandártábornoknak, a megyei rendőr-főkapitányság munkájának elismeréseként. 

Egyhangúlag fogadta el a közgyűlés az Országos Öntözésfejlesztési Stratégia Hajdú-Bihar megyére vonatkozó tájékoztatóját is. Szólláth Tibor, az agrárkamara Hajdú-Bihar megyei elnöke ismertette a beszámolót, mely a vízgazdálkodás és öntözés jelenlegi helyzetét, az öntözésfejlesztést akadályozó tényezőket tartalmazza. A dokumentum hangsúlyozza a mezőgazdasági területek öntözésfejlesztésének szükségességét és részletezi a vízgazdálkodással kapcsolatos konkrét intézkedéseket, fejlesztéseket. A hosszú távú cél a mezőgazdasági termelés és a vízgazdálkodás egymást nem veszélyeztető, összehangolt fejlesztése. 


A tájékoztatóból kiderült, hogy országos tekintetben, a legaszályosabb években is csupán a mezőgazdasági területek 2 százalékának öntözése valósul meg. Hajdú-Bihar megye esetében az öntözés adottságai országos tekintetben is kiemelkedők a meglévő vízgazdálkodási rendszerekkel való ellátottság, valamint a kiváló talajadottságok miatt. A kedvező földrajzi adottságok (pl. Keleti-főcsatorna) mellett azonban vannak olyan tényezők is, amelyek az öntözés fejlesztését akadályozzák (pl. elavult vízilétesítmények). 

Az Öntözésfejlesztési Stratégia célja a jelenleg 80 ezer hektáros öntözött terület minimum 300 ezer hektárra történő növelése. 

Jelenleg több, Hajdú-Bihar megyét érintő öntözésfejlesztési projekt is van folyamatban a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóságon, melyek uniós forrásból valósulnak meg (pl. Komplex Tisza-tó Projekt, Derecskei főcsatorna korszerűsítése). 

Jóváhagyta a testület a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és Vietnám Phu Yen Tartománya között, április 5-én aláírt együttműködési szándéknyilatkozatot is. (Részletek: /portal/2019/04/vietnami-delegacio-erkezett-a-megyehazara/ )

Továbbá elfogadta a közgyűlés a 2019. évi megyei önkormányzati tartalék pályázat benyújtásáról szóló határozati javaslatot. 

Végül zárt ülésen döntött a testület a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Sportösztöndíjának odaítéléséről. Az erre vonatkozó szabályzat szerint támogatást az a pályázó kaphat, aki felsőoktatási intézményben nappali vagy levelező tagozaton tanul, magyar állampolgárságú, Hajdú-Bihar megyei sportszervezet leigazolt sportolója, és hajdú-bihari lakcíme van. Továbbá feltétel, hogy a pályázó olimpiai sportágban, országos sportági szakszövetség által igazolt I. osztályú minősítésű sportoló legyen, valamint kikötés az adott időszakban a legalább 3, 51-es tanulmányi átlag. 

A megyei önkormányzat az idei költségvetésében 1 millió forintot biztosít sportösztöndíj adományozására. 14 pályázat érkezett, ebből 10 fő kap a 2018/2019-es tanévre vonatkozóan fejenként 100 ezer forintot. 

A Sportösztöndíjat a következő személyeknek adományozza a megyei önkormányzat: 

  1. Arany Attila Csaba (triatlon)
  2. Bíró Máté (vízilabda)
  3. Kiss Dávid (röplabda)
  4. Klekner Hanga Csenge (atlétika-rúdugrás)
  5. Koroknai Tibor (atlétika-gátfutás)
  6. Mihály Kata (vívás-párbajtőr)
  7. Mikó Anita (tenisz)
  8. Remete László (röplabda)
  9. Szikszai Marcell (röplabda)
  10. Varsányi Nóra (kézilabda)
hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: