Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

6 milliárd forintos beruházást adtak át Konyár mellett

Elkészült az ország egyik legkorszerűbb földgázfeldolgozó üzeme.

A június 20-i átadó ünnepségen elhangzott: a holland tulajdonú O&GD Centrál Kft. által létrehozott beruházás egyszerre szolgálja a hazai ellátás biztonságát és a környező települések fejlődését. Az üzem napi kapacitása 480 ezer köbméter, ami később, a kitermelés emelkedésével, akár duplájára is nőhet.

David LeClair, az O&GD Central Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: ezen a helyen rengeteg gáz és sok termálvíz található. Hozzátette: Magyarország hévizek tekintetében Európában – Izlandon kívül – a legforróbb geológiai alappal rendelkezik. David LeClair hangsúlyozta továbbá, hogy a konyári gázüzem avatása fontos esemény a cég életében, mert itt az országos földgázminőséghez képest 7 százalékkal nagyobb fűtőértékű gázt tudnak kitermelni.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára azt mondta: ez a beruházás is növeli a földgázellátás biztonságát és hozzájárul Magyarország importfüggőségének csökkentéséhez.

Az új földgázüzem az iparűzési adó befizetésével a környező települések működéséhez is jelentősen hozzájárul.

Vig Szilárd, Konyár polgármestere, René van Hell, a Holland Királyság nagykövete, David LeClair, az O&GD Central Kft. ügyvezető igazgatója és Dr. Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára vágta át a szalagot. 

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatot Pajna Zoltán elnök képviselte.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: