Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Társadalmi felelősségvállalás a rövid ellátási láncokban

Hajdú-bihari termelők és szakemberek mutatkoztak be a Local Food Chains/Helyi Élelmiszerláncok projekt nemzetközi rendezvényén.

Mint ismert, az elmúlt év során az Európai Bizottság COSME Programjának keretében meghirdetett felhívásra a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat két, már évek óta együttműködő partnerintézményével, az írországi Északi és Nyugati Regionális Közgyűléssel, valamint a romániai Szeben Megyei Tanáccsal  karöltve nyújtott be pályázatot a „Szociális Gazdaság Misszió” égisze alatt. 

E kezdeményezés a hasonló szociális gazdaságpolitikai prioritásokkal rendelkező regionális és helyi önkormányzatok és a regionális és helyi szociális gazdaságban érdekelt felek (társadalmi vállalkozások, szövetkezetek, kisvállalkozások, termelők és egyéni gazdálkodók, stb.) közti kapcsolatrendszert és együttműködést hivatott erősíteni. 

A felhívás keretében a három partner sikerrel pályázott és 2021-ben megkezdődhetett a „Local Food Chains/Helyi Élelmiszerláncok” címet viselő projekt megvalósítását. 

Az együttműködés keretében kölcsönös, nemzetközi tapasztalatcsere segíti a fenntartható és ellenálló, rövid agrár-élelmiszeripari ellátási láncok megerősítését, egyben a „Termőföldtől az Asztalig” stratégia hatékonyabb helyi megvalósítását. 

A projekt során a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat munkáját számos, a társadalmi vállalkozások és az agrár-élelmiszeripari ágazat terén aktív megyei szereplő segíti. Többek között a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága, az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft., a Derecskealma Feldolgozó Kft., a Gazdapakk, a Hajdúság Éléskamrája, a Balmaz Tészta, a hajdúszoboszlói Kovács Tanya, a Bárándi Tej szakemberei működnek együtt a megyei szakértői fókuszcsoport keretében. 

A „Helyi Élelmiszerláncok” projekt harmadik, egyben záró nemzetközi workshopjára 2021. december 9-én került sor a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat szervezésében. Az online videokonferencia keretében zajló találkozó mintegy 30 résztvevőt tömörített a három partner képviseletében. 

A workshop célja a Hajdú-Bihar megyében megvalósult kezdeményezések, esettanulmányok részletes bemutatása volt. Számos sikeres megyei példát ismerhettek meg a résztvevők: 

A színes és informatív előadások rávilágítottak arra, hogy megyénkben nem csupán termelői, feldolgozói szinten érték egyes társadalmi feladatok felvállalása (munkanélküliség, edukáció, munkaerő helyben tartása), de úttörő jelleggel több új kezdeményezés is segíti a megyei ellátási lánc erősödését, termelőink minél szélesebb körű megismertetését, a termékek piacra kerülését. 

A megyei együttműködést segítő fókuszcsoport értékelő ülésére várhatóan januárban kerül sor.

 

 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: