Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Zöld jövő – zöld gyógyfürdők

Végéhez ért a természetközpontú termálvízhasznosítást célzó megyei együttműködés.

Három év közös munkáját követően júniusban zárul a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat és a BORA 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség részvételével megvalósuló HealingPlaces nevet viselő nemzetközi együttműködés, melynek keretében a munkába bevont Borsod-Abaúj-Zemplén és Hajdú-Bihar megyei fürdők vezetői, a fürdővárosok polgármesterei, illetve az ágazat szakemberei elkötelezetten segítették a hazai gyógyfürdők és gyógyhelyek természetközpontú, fenntartható fejlesztését segítő új eszközök kidolgozását. A 2022. június 16-án a megyei önkormányzat szervezésében Debrecenben megrendezett szakmai eseményen került aláírásra a Kelet-magyarországi Zöld Gyógyfürdő Hálózat alapítását jelző szándéknyilatkozat.

 

A három éves munka végéhez közeledve, a projektben megismert tapasztalatokra és előzetes eredményekre alapozva elkészült a Kelet-Magyarországi Zöld Gyógyfürdő Hálózat későbbi munkáját segítő Fenntartható Gyógyfürdő Fejlesztési Koncepció is. 

A rendezvényen mutatták be azt a döntéstámogató eszközt is, mely a hazai munkával párhuzamosan a lengyel szakmai csoport gondozásában került kidolgozásra, segítséget nyújtva a gyógyfürdő fejlesztések környezeti hatásainak értékeléséhez. 

 

A felelős és fenntartható gyógyfürdőfejlesztést segíteni hivatott Kelet-Magyarországi Zöld Gyógyfürdő Hálózat lényegében egy (jogi kötelezettségek nélküli) szándéknyilatkozat aláírásával szemlélteti, hogy a projektben mintaterületként kiválasztott és bemutatott 6 település (Bogács, Debrecen, Hajdúnánás, Hajdúszoboszló, Mezőkövesd, Sárospatak) és gyógyfürdőik, illetve a Termál-Egészségipari Klaszter elkötelezettek a fenntarthatóság, a zöld megoldások minél szélesebb körű alkalmazása iránt.

 

A munkaülést Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg.

 

A munkaülésen röviden bemutatásra kerültek azon külföldi partnereink eredményei, legígéretesebb intézkedései is, akik hasonló adottságokkal rendelkező régiókat, településeket képviselnek.

A projekt részleteit Szabó Tünde nemzetközi referens ismertette. 

Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere is aláírta a szándéknyilatkozatot. 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: