Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Megtartotta idei első ülését Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata Közgyűlése

Az előterjesztések között az idei költségvetés és a tavalyi tevékenység is szerepelt.

Elfogadta a képviselőtestület a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének 2022. évi beszámolóját. Tevékenységükről Szólláth Tibor elnök tartott előadást, aki elmondta, hogy hozzájuk tartozik a földbizottsági feladatok ellátása, valamint a Tiszántúli Vízügyi Igazgatósággal a vízügy és öntözésfejlesztés területén történő együttműködés is. Hozzátette továbbá, hogy a kamara a korábbi pandémiás helyzet után újra valósított meg rendezvényeket, illetve vett részt különböző megjelenéseken, ezenkívül kiemelt szakmai kapcsolatot ápolnak a Debreceni Egyetemmel is. Az együttműködés célja a magyar agrároktatás, kutatásfejlesztés és innovációs tevékenység erősítése. Elmondta, hogy a kamara aktívan közreműködik a Magyarok Kenyere programban, valamint a kárpátaljai gazdák megsegítését célzó vetőmaggyűjtésben is. A beszámolóban vármegyénk mezőgazdaságának 2021-2022. évre vonatkozó helyzetelemzését is megtekinthette a testület, növénytermesztés, állattenyésztés és erdőgazdálkodás kategóriákra bontva. Látható, hogy Hajdú-Biharban a termőterület nagysága 531,8 ezer hektár és több művelési ág is jelen van. Azonban az aszály, valamint az orosz-ukrán háborús helyzet következtében több élelmiszeripari termék ára jelentős emelkedésnek indult. Az állattenyésztés és az ehhez kapcsolódó agrártermékek előállításának tekintetében vármegyénk kiemelkedő, azonban ezen téren is megmutatkoznak a fent említett nehézségek, melyek az állományok csökkenését prognosztizálják. Az erdőgazdálkodásra is hatással volt a nagy mértékű aszály. A vármegyében 1000 hektárt meghaladó nagyságú területen valósult meg erdőtelepítés az elmúlt évben, azonban a nagyarányú károk miatt rengeteget meg kellett ismételni.Összességében elmondható, hogy a mezőgazdaság országos szinten nehéz helyzetbe került, de NAK dolgozik a negatív hatáson enyhítésén és a legmegfelelőbb megoldásokon.

Elfogadta a közgyűlés a vármegyei önkormányzat jelképeiről, valamint kitüntető díjairól szóló rendelet módosítását is. Erre azért volt szükség, mert január 1-től a szervezet hivatalos neve Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata, ami miatt elengedhetetlen volt a korábban megalkotott rendeletek felülvizsgálata annak érdekében, hogy azok már a módosított nevet tartalmazzák az alábbiak szerint: Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata jelképei, valamint Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata Közgyűlésének kitüntető díjai.

A testület jóváhagyta egyebek mellett a vármegye önkormányzatának 2023. évi költségvetését is, melynek bevételi és kiadási főösszege mintegy 1 milliárd 557 millió forint. A központi támogatás változatlanul 311 millió forint. A költségvetés összeállítását az orosz-ukrán háború negatív gazdasági hatásai, a jelentősen emelkedő energiaárak, a magas inflációs környezet befolyásolta.

Mindemellett helybenhagyta a közgyűlés az elnök és az alelnökök, valamint az önkormányzati hivatal 2022. évben végzett tevékenységéről szóló tájékoztatót. Az önkormányzat vezetői összesen több, mint 800 eseményen, egyeztetésen, tárgyaláson, megbeszélésen, ünnepségen, megemlékezésen, konferencián, ülésen, találkozón, eredményhirdetésen, díjátadón, avatáson, átadáson vettek részt. A közgyűlés elnökének 369 programja volt, az alelnökök pedig további 441 eseményen képviselték a vármegyei önkormányzatot tavaly. Továbbá a Vármegyeháza is több alkalommal adott otthont az önkormányzat hazai és külföldi pályázataihoz kapcsolódó konferenciáknak, workshopoknak. Mindezeken kívül az önkormányzat elnöke monitoring bizottsági munkában is részt vett egyebek mellett vidékfejlesztési, gazdasági, közlekedési területen, és ezek kapcsán is több minisztériummal, államtitkárral folytatott megbeszéléseket.

További részletek:

https://hbmo.hu/portal/category/varmegye-onkormanyzat/kozgyulesi-eloterjesztesek/2023-evi-kozgyulesi-eloterjesztesek/

Bulcsu László alelnök, Tasi Sándor alelnök, Pajna Zoltán elnök, Dr. Dobi Csaba jegyző
Szólláth Tibor
Már Norbert osztályvezető, Közgazdasági Osztály

További fotók a Galériában találhatók.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények post_categories: Hírek
Megosztás: