Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

More than a village – Lengyelországban került megrendezésre az első nemzetközi tanulmányút és szakmai találkozó

A More than a village (MTAV) projekt első személyes részvétellel zajló nyitóülése és tanulmányútja 2023. május 10-11. között került megrendezésre a lengyelországi Olsztyn városában.

A találkozó a vezető partner, a “Dél-Warmia” Helyi Akciócsoport Egyesület székhelyén, Łajsy településen kezdődött.

 

A partnerek bemutatkozását és a partneri ülést követően a partnerek Tomaszkowo településre látogattak, ahol a „Warmia Éléskamra” került bemutatásra. A Leader programból a “Dél-Warmia” Helyi Akciócsoport Egyesület által megvalósított zárt termelői piac jelentős mértékben segíti a helyi ellátási lánc erősítését, több tucat termelőnek ingyen biztosítva rendszeresen az értékesítési lehetőséget.

 

            

A program második napján a résztvevők Kamionka településre látogattak, ahol a “Pottery Village” tematikus falut tekintették meg, illetve itt zajlott az első, WP1 munkacsomagot érintő workshop is.

A Garncarska Wioska (fazekas falu) egy szociális vállalkozás, egy tematikus falu, amely a Nidzica melletti Kamionka faluban működik. A Nidzicka Fejlesztéséért Alapítvány (NIDA) működteti. Itt régi, eltűnőben lévő szakmákat mutatnak be, régi hagyományokat és szokásokat ápolnak. A fazekasfalu vásárokat szervez, kerámia- és szabászati termékeket, regionális ajándéktárgyakat, méhviasztermékeket és gyógynövényeket kínál. Műhelyfoglalkozásokat és kerámiabemutatókat tartanak, valamint üvegfestéssel és viaszgyertyák készítésével foglalkozó rendezvényeket. A faluban cégek számára integrációs rendezvényeket, képzéseket és tanulmányi látogatásokat szerveznek. A fazekasfalu területén megtekinthető: fazekasbolt, gyógynövényüzem, Mazuri kovácsműhely, történelmi pajta egy mazuri falu mezőgazdasági és háztartási eszközeivel, “A Föld kincsei” múzeum – kövületek és ásványok gyűjteménye. A természet mozijában terepjátékokon vehetnek részt a gyerekek, tanösvényeket fedezhetnek fel, és természetfilm-vetítéseken vehetnek részt részt. Saját éttermükben helyi specialitásokat, helyi tradicionális ételeket tálalnak fel.

             

A helyszíni látogatást követően a partnerek a következő tanulmányútról egyeztettek, melynek Liguria régió ad otthont 2023 novemberében.

 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Egyéb kategória
Megosztás: