Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Prágában találkoztak a WEEEWaste projekt partnerintézményei

A WEEEWaste projekt első személyes részvétellel zajló nyitóülése és tanulmányútja 2023. május 17-18. között került megrendezésre Prágában.

A találkozó a vezető partner, a Prágai Műszaki Egyetem szervezésében valósult meg, helyszíne a cseh Ipari és Kereskedelmi Minisztérium volt. A partneri bemutatkozásokat és szakmai teendőket követően került sor az első tanulmányútra, amely lehetővé tette számunkra, hogy betekintést nyerjünk az elektromos és elektronikai hulladékok újrahasznosításának egyes megoldásaiba, gyakorlataiba.

A tanulmányút a csehországi Stráž pod Ralskemben található Praktik System s. r. o. vállalatnál zajlott (https://www.praktiksystem.cz/en/). Ez a látogatás első kézből szerzett tapasztalatokat és betekintést nyújtott a vállalat működésébe és gyakorlatába.

       

A PRAKTIK SYSTEM cég 27 éve keresi a legújabb megoldásokat az újrahasznosításban.

A vállalatot Petr Linhart alapította 1994-ben, és ő az egyedüli tulajdonosa a mai napig. Tapasztalatának, technológiai hátterének és a szolgáltatások minőségének köszönhetően a cég az elektromos és elektornikai hulladék és a műanyag feldolgozók között az európai élvonalba tartozik. A vállalat a visszanyert nyersanyagok (vas- és színesfémek, műanyagok) maximális felhasználására összpontosító szolgáltatásait egész Európában kínálja partnereinek. Technológiáik folyamatos fejlesztését az a törekvés motiválja, hogy a hulladékgazdálkodás és a környezetvédelem területén kiváló szolgáltatásokat nyújtsanak ügyfeleiknek. A cégnek 3 telephelye van a Cseh Köztársaságban (Stráž pod Ralskem, Prága, Horní Slavkov), ahol már több száz alkalmazott dolgozik. A vállalat 2008 óta működik együtt a büntetés-végrehajtási szolgálattal, melynek keretében a Stráž pod Ralskem-i telephelyen 80 elítéltet foglalkoztatnak.  A vállalat forgalma kb. 270 millió CZK/év. A PRAKTIK SYSTEM 11,59 t CO2-t takarít meg minden egyes tonna feldolgozott hűtővel és 1,2 t CO2-t minden egyes tonna feldolgozott műanyaggal.

       

A program második napján részletesen bemutatásra kerültek az egyes partner régiók által fókuszba helyezett fejlesztéspolitikai eszközök (stratégia), illetve minden partner ismertette, mely területeken szeretne változást generálni a projekt megvalósításával.

A résztvevők ezután szakmai megbeszélést folytattak az elektromos és elektronikai hulladékok kezelésére vonatkozó, az egyes partner régiókban és országokban alkalmazott keretekről, gyakorlatokról, illetve megvitattuk az előző napi tanulmányút tapasztalatait.

A soron következő tanulmányút házigazdája az olasz partner lesz 2023 őszén.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Nemzetközi tevékenység
Megosztás: