Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Az írországi Kilkenny adott otthont az EXPRESS projekt novemberi tanulmányútjának

EXPRESS projekt logo

Az EXPRESS projekt soron következő nemzetközi tanulmányútja 2023. november 21-23. között került megrendezésre az ír partner (South East Energy Agency) szervezésében, Kilkenny városában.

Hajdú-Bihar vármegyét az önkormányzat munkatársa, illetve a Debreceni Egyetem Műszaki Karának szakembere képviselte.

A program egy panelbeszélgetéssel indult, melynek keretében a partnerek Délkelet-Írország helyi hatóságaival tartottak szakmai megbeszélést. Ezt követte a régiókban rejlő megújuló energia potenciált bemutató SWOT-elemzés ismertetése.

A szakmai előadások Justin Rutherford prezentációjával kezdődött a kis szélerőműparkok fejlesztéséről, így elsőként a Ballincurry Szélerőmű Farmot ismerhették meg a résztvevők. A szélerőmű farm Írország déli felének közepén fekszik. A Ballincurry Szélerőmű Farm nem közösségi szélerőmű, ugyanakkor egy közösségben fejlesztik. A 4,6 MW összteljesítményű szélfarm két, 125 méter magas, Enercon E92 típusú turbinából áll. A területen az átlagos szélsebesség 8,2 m/s, a rendszer éves kapacitása 40%. Az exportra termelt villamos energia mennyisége 17 GWh/év. A rendszer a hálózaton egy meglévő ESBN Glengoole 38kV-os alállomáshoz (2 x 5MVA)  csatlakozik.

A projekt megvalósítása 2009-ben indult, majd végül 2019-ben csatlakozott a hálózathoz. 2014 végétől zajlottak a megbeszélések a helyi szolgáltatóval, az Electricity Supply Board Network-kel.

Ezt követően Michael Murphy az Ormonde Organics képvieletében mutatta be a biogázzal kapcsolatos nehézségeket.

Az Ormonde Organics biogáz erőmű az Írországban működő 15 biogáz erőmű közül a legnagyobb. Egy integrált anaerob lebontó (AD) és komposztáló létesítmény Portlawban, Waterford megyében található. A szerves hulladékokból zöld energiát (biogáz, biometán, villamos energia, hő) és tápanyagokban gazdag talajjavító termékeket állítanak elő. Az anaerob lebontás egy természetes folyamat, amelyben a mikroorganizmusok oxigén hiányában lebontják a szerves anyagokat, biogázt és emésztőgőzt termelve.

Az Ormonde Organics biogázüzem annyi biogázt termel, ami biztosítja 8000 épület áramellátását évente, ami a 26.000 lakosú Kilkenny város összes épületének 80%-a. Továbbá 3000 épület fűtéséhez elegendő hőenergiát állít elő. Az üzem működésével 58.000 tonnával kevesebb CO2 kerül a légkörbe.

További jótékony hatása a vegyszeres műtrágyák helyettesítése a végtermékként keletkező emésztőanyagok és komposzt használatával.

A gázmotorok által termelt villamos energia az országos villamosenergia hálózatba kerül betáplálásra. A termelődő hő egy részét az üzem használja fel az iparihő igényének kielégítésére, valamint álózaton kívüli megújuló gázt kínál a helyi fogyasztók számára.

Az Ormonde Organics részt vett a RegEnergy projektben, amelyet az Interreg North-West Europe támogatott. A Délkeleti Energiaügynökséggel együttműködve dolgozott a projektben.

Emellett új, hálózaton kívüli üzleti modellt dolgozott ki a biometánra vonatkozóan. Az energiaszükségletük szén-dioxid-mentesítésére törekvő fogyasztók számára megújuló biometánhoz való hozzáférést biztosítják.

A jó gyakorlatok bemutatását követően a résztvevő szakemberek tervezési innovációs gyakorlaton vettek részt, majd a University College Cork szakemberének előadása hangzott el a közösségi szélerőművekről.

 

A projekt keretében a következő tanulmányút a francia partner szervezésében, Párizsban valósul meg 2024 tavaszán.

EXPRESS – Sajtóközlemény – Tanulmányút, Kilkenny

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Egyéb kategória
Megosztás: