Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Olaszországi tanulmányút segíti vidéki térségeink turisztikai megújulását – folytatódik a SYSTOUR projekt megvalósítása

A SYSTOUR projekt 2. nemzetközi tanulmányútjára 2023. december 13-14-én került sor az olaszországi Molise régióban, ahol Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának delegáltja mellett a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága is képviseltette magát.

A tanulmányút az olasz partnerintézmény által bemutatni kívánt jó gyakorlatok személyes megismerésére biztosított kiváló lehetőséget.

Elsőként Montemitro településre látogattak a résztvevők, ahol a RIKA Közösségi Szövetkezet képviselője ismertette a történelmi hátteret, a helyi értékeket, a felismert lehetőségeket és a problémákat egyaránt.

Információk hangzottak el a „croato molisano” kisebbségi nyelvről (12 ilyen van Olaszországban), melyet a horvát betelepülők beszélnek körülbelül kétezren, 3 településen. A település melletti Szent Lúcia Kápolna a később bemutatott „7 templom útja” jó gyakorlat kezdő állomása, nevét onnan kapta, hogy az érkező horvátok annak idején a szent szobrát hozták magukkal.

Az út következő állomásán Montemitro polgármestere és a Szövetkezet munkatársai tartottak előadást a településről, illetve a szövetkezet működéséről. Montemitro településen kb. 300 ember él, nagy gond ez elvándorlás, igyekeznek új lehetőségeket teremteni az ott élők számára. A megbeszélésnek otthont adó épület korábban iskolaként működött, földszintjén az önkormányzattal. Ám az egyre kevesebb diák miatt (jelenleg 7-10 él a településen) az iskolát megszüntették, az épületnek igyekeztek új szerepet találni. Jelenleg egy kis üzlet (az időseknek nagy szükségük van rá) működik itt – tele helyi termékekkel –, egy bár (5 éve bezárt az utolsó), illetve a közeljövőben gyógyszertár is létesül. A település igyekszik hálózatot létrehozni a környékbeli településekkel.

Molise Régió igyekszik védeni és támogatni a hasonló településeket, ahol kisebbségi nyelveket beszélnek. Nemzeti, illetve regionális szinten törvény is van az ilyen közösségek védelmére. A Régió olyan teret szeretne itt létrehozni, ahogy különböző workshopokat, illetve rendezvényeket tartanak a nyelv megőrzésére, védelmére, könyvtár létrehozását is szorgalmazza, támogatást nyújt ezen tevékenységek megvalósítására.

A „7 templom útja” egy Olasz-Horvát Interreg projekt (TAKE IT SLOW – Intelligens és lassú turizmus a holnap adriai örökségének támogatásáért) projekt eredménye. A 7 templom 5 horvát eredetű településen (Acquaviva Collecroce, Montemitro, Palata, Tavenna, San Felice del Molise), illetve a régió két nagyobb turisztikai vonzerővel bíró városán (Larino, Termoli) át „vezet”. A templomok maguk az egész települést, az ott élő közösségeket is jelképezik.

A délelőtt egy érdekes, helyi kisebbségi nyelvekről szóló előadással zárult.

A Cseresznyéskert Szociális Gazdaságban” nagyon jó példát láthattak a partnerek arra, hogy egy étterem hogyan tud a környékbeli hátrányos helyzetűek (mozgássérültek), illetve gyerekek számára elfoglaltságot, munkát, valamint akár szállást is adni; hogyan használja fel a saját kertben megtermelt, illetve tenyésztett alapanyagokat. Az egész birtok 11 hektáron terül el, olajfákkal, szőlővel, diófákkal és természetesen cseresznyefákkal (összesen mintegy 2.700 fa), amelyekről a nevét is kapta. A gazdaság vezetője többek között a RIKA alelnöke. A gazdaságot 2013-ban indították, 2015-re készült el minden.

A nap az irányíró bizottsági üléssel zárult, melyre a roccavivarai Santa Maria di Canneto szentély mellett került sor.

A tanulmányút második napját a résztvevők Castel del Giudice-ben kezdték, ahol a közszféra és magánszféra együttműködésének egyik jó példája került ismertetésre. A bemutatott gyakorlatok – Azienda Agricola Melise; Borgotufi „Szétszórt Hotel” – mind vegyes tulajdonban vannak magánbefektetőkkel. A településen jelenleg 40, 0-14 év közötti gyerek él. Sajnos korábban az iskolát megszüntették, mivel a bevándorlók érkezése előtt a gyermekszám sokkal alacsonyabb volt, így az épületet idősek otthonává alakították. Jelenleg az önkormányzat finanszírozza a gyerekek iskolába szállítását.

Az idősek otthona létrehozása után alapították – 20 évvel ezelőtt – a Azienda Agricola Melise almáskertet, ahol jelenleg 30 ember dolgozik. Először csak az almát értékesítették, ám a nem tökéletes gyümölcsök értékesítésének problémája miatt más utakat kerestek. Jelenleg almalevet, sőt, 2020 óta sört is készítenek, illetve mézet is termelnek – 10 ha árpa, illetve 30 ha almás területen.

Végül a „Szétszórt Hotel” kialakítására került sor. Nem építkeztek, hanem azon épületeket használták fel, melyek már rendelkezésre álltak – a használaton kívüli elhagyott lakóházak, istállók felújításával alakítottak ki szálláshelyeket, valamint a hotel központi épületét. 2 étterem, illetve fürdő is áll a vendégek rendelkezésére, illetve mintegy 30 helyen szálláshely 70 fő részére. A vendégek (körülbelül 1.000 fő évente) főként olaszok, de érkeznek vendégek az Egyesült Államokból, illetve Japánból is – utóbbiakat nagyon érdekli ez a típusú szállodamodell.

Jelenleg mintegy 60 a megteremtett munkahelyek száma, ennek több mint fele állandó, a mezőgazdaságban idényjellegű. Most is zajlik egy szabadtéri medence építése, a könyvtár, valamint egy boltnak és egy apartmannak helyet adó épület felújítása uniós, illetve hazai támogatásból finanszírozva.

A tanulmányút utolsó állomása Bojano volt, ahol a Due Mari Interreg IPA CBC projekt, illetve annak kísérleti projektje, a Vízi Út került bemutatásra. A Due Mari (Két Tenger) projekt célja egy közös virtuális valóság platform létrehozása volt a fenntartható turizmus növekedésének elősegítése, a szezonalitás csökkentése, valamint az új technológiák, innovatív megközelítések és eszközök népszerűsítése érdekében. A partnerek közös modellt dolgoztak ki a kulturális útvonalak kezelésére a kevésbé ismert úti célok népszerűsítése érdekében, és számos intézkedést hajtottak végre a kulturális örökség megőrzésével kapcsolatos készségek fejlesztése érdekében.

A Vízi Út – a SYSTOUR projektben a legnagyobb érdeklődés-övezte jó gyakorlat – minden állomása valamilyen kapcsolatban van a vízzel: Bojano pl. vízparti város, katedrálisa alatt is egy forrás található. A projekt különböző vallási közösségeket hoz össze, és 12 kis falun, erdőkön, réteken és dombokon keresztül köti össze Castelpetroso és Cercemaggiore Maria kegyhelyeit, bemutatva a régió vízörökségét tápláló források származási helyeit. Az útvonal elkerüli a kövesutakat, vasutat; a régi szarvasmarhák szezonális vándorlásai során kialakított átvonulási útvonalak mentén halad.

A soron következő tanulmányút a spanyol partner szervezésében, 2024 február végén valósul meg.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Egyéb kategória
Megosztás: