Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Idén is megünnepelték Földes napját

Történelmi eseményt idéz a dátum.

245 évvel ezelőtt, 1779. április 14-én 15 évig tartó pereskedés után Földes pert nyert Szabolcs vármegyével szemben, így visszaszerezte a törvényhatósági, községi helyhatósági jogkörét. A falu ezzel megőrizte a Szapolyai János királytól 1537-ben kapott kuriális nemesi kiváltságait, és a XIX. század közepéig biztosította nemes és nem nemes lakóinak polgári egyenjogúságát is. Erre emlékeznek Földes lakosai minden évben.

Idén gazdag programsorozattal ünnepelt a település, ennek egyik eleme volt az április 14-én rendezett ünnepi képviselő-testületi ülés, ahol Jeneiné dr. Egri Izabella polgármester idézte fel a múlt eseményeit ünnepi beszédében. Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának elnöke is köszöntötte a megjelenteket és gratulált a testület által kitüntetetteknek.  (fotók: FB)

Pajna Zoltán a vármegye önkormányzata által készíttetett emlékérmet és könyvet nyújtott át Jeneiné dr. Egri Izabellának.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények post_categories: Hírek
Megosztás: