Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Közösségi lakhatás, társasházak energiahatékonysága – Párizsban folytatódott az EXPRESS projekt tapasztalatcseréje

EXPRESS projekt logo

2024. április 9-10. között a Párizsi Klímaügynökség szervezésében került sor az EXPRESS projekt soron következő tanulmányútjára.

A kétnapos rendezvény nagyszerű lehetőséget biztosított, hogy megismerjük Párizs éghajlatvédelmi tervét, az energiaátállási stratégiákat, valamint a szén-dioxid-kibocsátás csökkentését és a megújuló energiaforrások bevezetésének előmozdítását célzó innovatív projekteket.

Az első nap a párizsi klímatervről szóló tanulságos előadással kezdődött a párizsi önkormányzat szakembere, Nicolas Richez előadásában, mely során részletes betekintést nyertünk a város ambiciózus célkitűzéseiben a szén-dioxid-mentesítés és az energetikai átállás terén. Nagyon inspiráló volt látni, hogy milyen átfogó intézkedéseket hajtottak és hajtanak végre e célok elérése érdekében, ami az éghajlatváltozás elleni helyi szintű küzdelem iránti erős elkötelezettséget tükrözi. Ez az előadás sikeresen megalapozta a városi fenntarthatósággal kapcsolatos kihívások és lehetőségek mélyebb megértését. A napenergia potenciál interaktív adatbázisa, vagy a kidolgozás alatt álló, az épületek tetejére vonatkozó teljes adatbázis és applikáció nagyon inspiráló megoldás volt. Számos újabb projekt (EnergiCultors, megújuló hő szerződés, stb.) részleteit is megismerhettük.

Ezt követően került sor a CoachCopro és az EnerSIG kezdeményezések részletes bemutatására, amely a társasházak energiahatékonyságának javítására irányuló innovatív megközelítéseket emelte ki. A 2013-ban elkészült CoachCopro web platform, vagy a térinformatikai megoldások tárházát felmutató EnerSIG megoldások jelentősen hozzájárultak az eddigi eredmények eléréséhez, és számunkra is követendő példaként, fejlesztési lehetőségként szolgáltak. Az ülés hangsúlyozta a közösségi szerepvállalás és a technológiai innováció fontosságát a fenntartható gyakorlatok előmozdításában.

Ezt követően a rendezvény a partnerek előadásaival folytatódott, melyek fókuszában a megújuló energiához való hozzáférés javítását célzó szakpolitikai intézkedések, nemzeti és helyi megoldások bemutatása állt.

A megbeszélés igen elgondolkodtató volt, és rávilágított a kormányzati beavatkozások és a magánszektor innovációi közötti bonyolult egyensúlyra, amelyre a megújuló energiamegoldások elfogadásának felgyorsítása érdekében van szükség. A munkaülés a legfontosabb felismerések és eredmények összefoglalójával zárult, amely a hasonló kezdeményezések más-más körülmények között történő végrehajtásához nyújtott gyakorlati útmutatást.

A délutánt a párizsi Városházán megrendezett Fenntartható Lakhatási Fórum megtekintésére szántuk, ahol első kézből láthattuk a párizsi fenntarthatósági erőfeszítések kézzelfogható eredményeit. A fenntartható lakhatási megoldások felfedezése és az iparági szakértőkkel folytatott párbeszéd kiemelte a holisztikus megközelítések fontosságát a várostervezésben és -fejlesztésben.

A második nap egy Saint Ouen-i hőtermelő üzem meglátogatásával kezdődött, ahol olyan innovatív technológiákat mutattak be, mint a biomassza hasznosítása és a távfűtési rendszerekhez szükséges hulladékhő visszanyerése. Ez a valóban különleges lehetőség rávilágított a megújuló energiaforrások gyakorlati alkalmazására a fűtési igények különböző szintű kielégítésében.

     

Utolsó látogatásunk egy napelemekkel felszerelt, 2017-ben teljes körű energetikai és esztétikai felújításon átesett társasházba vezetett, amely a decentralizált energiatermelés megvalósíthatóságát és előnyeit bizonyította. Ez a helyszíni látogatás a párizsi energetikai átállás lényegét foglalta magába, és olyan kézzelfogható megoldásokat mutatott be, amelyek lehetővé teszik a kisebb-nagyobb társasházi közösségek számára a megújuló energiát hasznosító technológiák alkalmazását.

A párizsi tanulmányút tapasztalatain elgondolkodva nyilvánvaló, hogy Párizs a fenntartható városok számára világszerte inspiráló példaként szolgál. Párizs fenntartható kezdeményezéseinek felfedezése nem csupán egy tanulmányút volt, hanem egyben a vármegyei lehetőségek potenciális katalizátora is. Az utazás kiemelte a helyi kezdeményezések átalakító erejét a klímaváltozást érintő és energetikai kihívások leküzdésében, hangsúlyozva a települések (mind vezetői, mint közösségi szintű) meghatározó szerepét a jövő nemzedékek fenntartható jövőjének kialakításában.

A következő tanulmányút helyszíne az olaszországi Ancona lesz 2024. második felében.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Egyéb kategória
Megosztás: