Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Interreg Europe – „Let’s Cooperate” interregionális együttműködési fórum Antwerpenben

(Forrás: https://www.interregeurope.eu/)

 

Az Interreg Europe program 10. „Let’s Cooperate” interregionális együttműködési fóruma (#europecooperates) 2024. március 20-21-én került megrendezésre a belgiumi Antwerpenben.

Az esemény célja az egyik legszélesebb körű európai területi együttműködés megünneplése, sikereink és buktatóink megosztása volt, egyben az új, 3. pályázati felhívás elindítása és az új partnerországok üdvözlése az Interreg Europe programban.

A színes, tartalmas és szakmailag kiemelten érdekes programok során számos javaslat, iránymutatás, érdekes tipp és tanács hangzott el mindazok számára, akik új ötleteket, kezdeményezéseket kívánnak megvalósítani a következő években. Ehhez nagyszerű motivációt jelentett az úgynevezett stratégiai előrejelzésről (strategic foresight) szóló előadás, hiszen mindannyiunk számára kulcsfontosságú, hogy feltárjuk mindazon információkat, amelyek meghatározzák munkánk jövőbeli működési környezetét, és ebben a gyorsan, kiszámíthatatlanul változó környezetben hatékonyan reagálhassunk a változásokra.

Elsőként itt nyílt lehetőség az Interreg Europe közösséghez csatlakozó új országokkal való találkozásra: Albánia, Bosznia-Hercegovina, Moldova, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia és Ukrajna képviseletében a települési, regionális és szakmai fejlesztések képviseletében több tucat új partnerintézmény mutatkozott be.

Nagyszerű inspirációt jelentett az újonnan érkezők számára az együttműködések, az igazán szoros és értékes partnerségek erejének, illetve az Interreg Europe program meghatározó platformjának, a Szakpolitikai Tanulási Platformnak (Policy Learning Platform) a bemutatása.

A Platform fő célkitűzése a szakpolitikai tanácsadás, a tudásmegosztás és a hálózatépítés; már jelenleg is több ezer eredményesen működő jó gyakorlat segíti az európai térségek és szakemberek munkáját, tudásbázisának mélyítését és erősítését. A kapcsolódó szakpolitikai tanácsadás, a valós igények alapján szervezett peer review lehetőségek, a közös problémák megoldását célzó hálózatépítés olyan egyedi támogatási forma, mely mára meghatározó szerepet játszik a fejlődni kívánó európai régiók és települések életében.

A „Szakpolitikai tanulás a gyakorlatban” tematikus szekcióülések a fejlesztési fókusztémák mentén kínáltak lehetőséget a gyakorlatban is kipróbálni és megtapasztalni a tapasztalatcsere eme formáját: a résztvevők tapasztalt projektpartnerek, szakemberek révén ismerhettek meg bevált gyakorlatokat, fejlesztési folyamatokat például a klímaadaptáció, innováció, társadalmi fenntarthatóság, aktív közlekedés, zöld átállás, közösségi elköteleződés témákban.

A Platform felkérésére Hajdú-Bihar vármegye képviseletében Szabó Tünde osztotta meg a vármegye önkormányzatának tapasztalatait, az elmúlt évek eredményeit ez utóbbi témában, hiszen a társadalmi elköteleződés kivétel nélkül minden fejlesztés kulcseleme kell, hogy legyen.

A vármegyei fejlesztési prioritásokat szem előtt tartva vesz részt az önkormányzat több olyan nemzetközi projekt megvalósításában is, melyekben a témát érintő munka folyik: a GOCORE (A közösségek ellenállóképességének szabályozásaGoverning Community Resilience), a SYSTOUR (Rendszerszemléletű fenntartható turisztikai stratégiák vidéki térségekbenSystemic approach for sustainable tourism strategies in rural areas), illetve a More than a village (Több, mint egy falu: Okosfalu átmenet, a versenyképesebb és vonzóbb falvak modellje Közép-EurópábanSmart village transition, a model for more competitive, and attractive villages in Central Europe) együttműködések a vidéki térségben élő közösségek jólétének és jól-létének aktuális kihívásait tárják fel, és ehhez kapcsolódóan fogalmaznak meg és dolgoznak ki megoldási lehetőségeket.

A projektekben folyó munka, a kapcsolódó gyakorlati megoldások kerültek ismertetésre és megvitatásra a tematikus szekcióülés keretében.

Folytatva a szakmai együttműködések építését, a vármegye önkormányzata újabb nemzetközi partnerségek keretében kívánja a fejlesztési munkát folytatni a 3. felhívás során, ennek érdekében új témákban kezdte meg a projektelőkészítés első lépéseit a rendezvényen.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Egyéb kategória
Megosztás: