Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Krakkóban találkoztak az OpenRegioCulture projekt partnerei – nyitóülés Lengyelországban

Az OpenRegioCulture projekt – amelynek célja a kultúrához való hozzáférés javítása a sajátos igényű polgárok számára – első találkozójára 2024. június 12-13-án került sor Krakkóban. 9 európai ország 10 partnerintézményének képviselői gyűltek össze, hogy megismerhessék a vendéglátó Małopolska régió jó gyakorlatait a témában, hasznos ötleteket vigyenek haza, és értékes szakmai-szakpolitikai ajánlásokat tegyenek a házigazdáknak.

Az Európai Unióban mintegy 87 millió ember él valamilyen fogyatékossággal (tartós fizikai, szellemi, értelmi vagy érzékszervi károsodás). Ez azt jelenti, hogy az EU lakosságának csaknem hatoda rendelkezik valamilyen – az enyhétől a súlyos mértékig terjedő – fogyatékossággal. Számukra nehezebb lehet egy múzeumlátogatás, egy színházi előadás megtekintése vagy bármilyen kulturális élmény megtapasztalása. Előfordul, hogy a kultúrához való hozzáférésük valamilyen módon akadályokba ütközik.

Az Interreg Europe program társfinanszírozásával megvalósuló OpenRegioCulture projekt erre a programra szeretne megoldást találni. 9 európai országból 10 partner gyűlt össze, hogy különböző szakpolitikai eszközeiket fejlesszék a kulturális és természeti erőforrásokhoz való hozzáférés terén a speciális igényű emberek számára. Małopolska régió és a Krakkói Małopolska Kulturális Intézet (PL), Máramaros Megyei Tanács (RO), Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzata (HU), Közép-Görögörszág Régió (GR), Korzikai Közösség (FR), Dél-Limburgi Turisztikai Hivatal (NL), Riga Tervezési Régió (LV), KulturRegion FrankfurtRheinMain Rt. (DE) és KMOP – Szakpolitikai Központ Nonprofit Egyesület (BE) az elkövetkező 4 évben tapasztalatokat és gyakorlati megoldásokat cserélnek majd a kultúra hozzáférhetőségének területén. Különböző ajánlásokat, jó gyakorlatokat és iránymutatásokat dolgoznak ki, hogy változásokat érjenek el a regionális politikákban, amelyekből kiindulva a közintézmények az akadálymentesítés minden formáját sikeresen megvalósíthassák.

A projekt első interregionális találkozójára 2024. június 12-13-án került sor a lengyelországi Krakkóban, ahol a projekt összes partnere először találkozott személyesen egymással.

Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatát Tuska-Mátrai Melinda, a Nemzetközi Csoport vezetője és Tóth Nikolett képviselte.

A hivatalos nyitókonferencia után – ahol különböző általános menedzsment, pénzügyi, kommunikációs és módszertani kérdéseket vitattak meg – megkezdődött az első tanulmányút, ahol a projektpartnerek megismerhették és megvizsgálhatták a házigazda, Małopolska régió számos jó gyakorlatát.

Nagyon érdekes volt hallani a Małopolska empatikus kultúra programról, amelyet 2016-ban kezdtek, és amely 23 regionális kulturális intézmény hozzáférhetőségének javítására irányuló projektként indult. Mára már nem csak a fogyatékkal élők igényeire koncentrál, hanem kiemelti, hogy nyitottak kell lenni az intézményeiket látogató emberek sokszínű és különböző igényeire. Most már nemcsak gyakorlati megoldásokat kínál, hanem ösztönzi a kulturális, szociális és oktatási politikákat, mind szakpolitikai, mind stratégiai szinten.

A II. világháború alatti életkörülményeket bemutató Honi Hadsereg Múzeum meglátogatásával a partnerek megfigyelhették, hogyan törekszik az intézmény, hogy kiállításait mindenki számára elérhetővé tegye. Az épület 2011 óta akadálymentesített, rámpákat, mozgássérülteknek is használható liftet, valamint mosdót is építettek. A „Hallgassa meg a Honi Hadsereg történetét” program keretein belül egy új „túraútvonalat” építettek ki az épületben, amelyhez hanganyagot, valamint különböző kézbe vehető, tapintható maketteket (pl. térképeket, sisakot stb.) készítettek a látássérültek számára. A „A történelem fülön csíp. Siketek az ösvényen” projektnek köszönhetően 27 felvétel készült. A videókban jelnyelv és feliratok segítségével ismertetik a kiállítást, ezek megtekintésére a múzeum több pontján elhelyezett QR-kódok beolvasásával van lehetőség. A projekt keretein belül képzéseket is tartottak az alkalmazottak számára, például lengyel jelnyelvi tanfolyamot. Az említettek mellett ki kell emelni, hogy a múzeum hetente egyszer csendes nyitvatartással működik, amely elsősorban az autista látogatók számára nyújt támogatást.

A projekt partnerek a Cricoteka – Tadeusz Kantor művészetének dokumentációs központja hibrid kulturális intézménnyel is megismerkedtek, mely Kantor darabjaiból származó színházi tárgyak, rajzok és a művész munkásságával kapcsolatos dokumentumok gyűjteményének tárolására, bemutatására és gondozására szolgál. A Cricoteka folyamatosan arra koncentrál, hogy kulturális kínálatát a lehető legszélesebb közönség számára elérhetővé tegye, beleértve a speciális igényekkel rendelkező társadalmi csoportokat is. A kiállításokat úgy készítik el, hogy letesztelik megfelelő-e a mozgássérült látogatók számára, valamint azokból a kiállítási darabokból, amelyekhez nem lehet hozzáérni, megfogható maketteket készítettek. Az épület bejárása a látássérültek számára is elérhető, ezt segítik a földön található jelek, amelyek az irányt jelzik, valamint az egész épületről külsőleg és egy részéről belsőleg is elkészített makettek. A halássérültek számára is nyújtanak segítséget, mivel rendelkeznek olyan munkatárssal, aki megtanulta a lengyel jelnyelvet.

Az érdekfeszítő előadásokat és egyeztetéseket követően a partnerek csoportmunka keretében összegezték legfontosabb észrevételeiket, fejlesztési javaslataikat és meglátásaikat, valamint következtetéseket, ötleteket és ajánlásokat fogalmaztak meg.

A projekt a jó gyakorlatok további kidolgozásával, a különböző regionális szakértők feltérképezésével és az év végi következő magyarországi tanulmányút előkészítésével folytatódik.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Nemzetközi tevékenység
Megosztás: