Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

A közösségi összefogás ereje

Nemzetközi szakemberek segítik Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának munkáját.

Klímaváltozás, digitális átmenet, társadalmi-gazdasági kihívások – e három fő kihívás, illetve a problémákra a helyi közösségek együttműködése által adható hatékony megoldások keresése köré épült a GOCORE projekt közelmúltban megrendezett nemzetközi tapasztalatcseréje és szakértői munkaülése.

2024. szeptember 17-19. között Debrecenben került sor a Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának partnerségével megvalósuló projekt immár 4. nemzetközi tapasztalatcseréjére és szakértői munkaülésére. A 6 ország 7 intézményének közreműködésével, az Interreg Europe Program és a Magyar Állam társfinanszírozásával megvalósuló, a közösségek ellenállóképességének erősítésén dolgozó, négy évet felölelő projekt hazai rendezvényén a vármegye önkormányzatának szakmai gárdáján és térségben aktív szakértőkön túl dán, észt, holland, olasz és portugál szakemberek és döntéshozók képviseltették magukat.

A rendezvény első napján Pajna Zoltán, Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatának elnöke megnyitóját és a házigazdák vármegyét bemutató előadását követően a partnerek látogatást tettek Hajdúnánásra, ahol a Kendereskert története, a hajdúnánási közösségi kezdeményezések megvalósítása került ismertetésre.

A vidéki tanulmányutat követően a résztvevők a Debreceni Egyetemen tettek egy rövid látogatást, illetve ott folytatták a szakmai megbeszéléseket.

A második nap fő témája a vármegyében zajló, sikeres szakmai példák tapasztalatainak megosztása volt: elsőként a Debrecenben és Nádudvaron megvalósult eredmények kerültek bemutatásra Dr. Puskás István alpolgármester és Maczik Erika polgármester prezentálásában.

Ezt követően a Berettyóújfaluhoz kötődő elismert civil tevékenységeket ismerhették meg a résztvevők (a Civil Udvar ismertetése Csarkó Imre, míg az Igazgyöngy Alapítvány munkája Veress Tamás előadásában hangzott el), majd Pataki Péter a Hajdúság Éléskamrája kezdeményezés elmúlt éveit mutatta be, és egy rövid bemutató erejéig a debreceni közösségi kertek történetébe is bepillantást nyertek a partnerek.

A tapasztalatcserével párhuzamosan zajló szűkebb körű munkaülés keretében a külföldi szakértők az előadók, illetve a Hajdú-Bihar Vármegye Önkormányzatát, a Debreceni Egyetemet, illetve a Széchenyi Programirodát képviselő hazai szakemberekkel karöltve igyekeztek jól hasznosítható, kifejezetten a vármegyei problémákra összpontosító, a közösségek összefogását, kezdeményezőkészségét, ellenállóképességét erősítő javaslatokat megfogalmazni, különös tekintettel a klímaváltozás és digitális átmenet által okozott, illetve a társadalmi-gazdasági kihívásokra.

A nap a debreceni BeugRoom, valamint a FIX Debrecen megtekintésével zárult, ahol a város új közösségi tereit ismerhették meg a partnerek.

A rendezvény zárásaként e javaslatok ismertetésére 2024. szeptember 19-én került sor: a szakemberek többek között a döntéshozók és a lakosság közötti rendszeres kommunikáció hatékony erősítését, a kisléptékű mintaprojektek lehetőségeinek szélesítését, valamint a megfelelő szakértők helyi szintű bevonását tartják kiemelten fontosnak. A részletes javaslatok kidolgozása jelenleg is zajlik, várhatóan november folyamán kerül befejezésre a teljes szakértői jelentés.

A projekt következő állomása az észtországi Saareema közössége lesz 2025. első negyedévében.

Pajna Zoltán

 

Dr. Puskás István

Maczik Erika

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények post_categories: Hírek
Megosztás: