Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Egy iskolát sem kellett bezárni a megyében

A csökkenő gyermeklétszám ellenére sem kellett bezárni egyetlen iskolát sem Hajdú-Bihar megyében az idei évben. Ezt is tartalmazta a tankerületek működéséről szóló beszámoló, amelyet legutóbbi ülésén fogadott el a megyei közgyűlés. A testület együttműködési megállapodást kötött a Balásházy János középiskolával.

Hajdú-Bihar Megyében három tankerület működik: a debreceni, a hajdúböszörményi és a berettyóújfalui. A megyei közgyűlés legutóbbi ülésén elhangzott: mindhárom tankerület esetében csökkent a tanulói létszám, ez alól kivételt csak Hajdúhadház jelentett. Azonban a létszám visszaesése ellenére sem kellett oktatási intézményt bezárni. A szakmai, illetve a működtetési feladatok ellátásához szükséges humán erőforrás, valamint eszközpark rendelkezésre áll, így az intézményekben a kiegyensúlyozott gazdálkodás feltételei biztosítottak. 

A Berettyóújfalui Tankerületi Központban az év végéig várhatóan 55 millió forint többletbevétel keletkezik, amelyet az épületek felújítására szeretnének fordítani. A tervek szerint hamarosan kisbuszt is beszereznek, amellyel a gyermekek tanulmányi- és egyéb versenyekre történő utaztatását tudják segíteni – hangzott el a közgyűlésen. A Debreceni Tankerületi Központ fenntartásában működő nevelési és oktatási intézmények közül 17 intézmény felújítására nyertek el pályázatot a debreceni és a nyíradonyi járásban, 4 iskola felújítása idén megtörtént, vagy jelenleg is zajlik a települési önkormányzatok támogatásával – olvasható a tankerületi beszámolóban. A Hajdúböszörményi Tankerületi Központ esetében a Hajdúböszörményi Bocskai Gimnázium diákjai az országos átlagnál jóval magasabb eredényt értek el a kompetenciaméréseken. De azokban az intézményekben, amelyekben a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók aránya a 30 százalékot meghaladja, az országos átlagnál rosszabbak az eredmények. Ezért különösen fontos a felzárkóztatás segítése – szerepel a tankerületi jelentésben. A közgyűlés végül mindhárom tankerület beszámolóját jóváhagyta. 

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a Debreceni Egyetem Balásházy János Gyakorló Középiskolája és Kollégiumával. Ennek keretében a megyei önkormányzat támogatja az iskolát azzal, hogy tájékoztatást nyújt a települési önkormányzatok számára az ott zajló képzésekről, rendezvényeiről és egyéb tevékenységekről. Valamint vállalja, hogy a kommunikációjában megjelenteti a Balásházy oktatási-képzési tevékenységéhez kapcsolódó aktuális információkat. Az iskola pedig vállalja, hogy pályaorientációs programot és ösztöndíjrendszert hoz létre a tanulók létszámának növelése céljából, magas minőségű kollégiumi ellátást biztosít a lakóhelyüktől távol tanuló diákok részére. Egyéni fejlesztési programokat dolgoz ki és alkalmaz a képességek kibontakoztatása és maximális alkalmazási szintre emelése érdekében, illetve tehetséggondozás keretén belül felsőoktatási egyéni utak feltárását és kidolgozását végzi a szakmai előmenetel érdekében. Szintén vállalja, hogy ösztönzi a szakmai tanulmányi versenyekre történő felkészülést, közreműködik külföldi tanulmányutakon való részvétel szervezésében, valamint képzéseiről, tevékenységéről tájékoztató anyagot állít össze a települési önkormányzatok számára. 

Az együttműködési megállapodást  a közgyűlés egyhangúlag elfogadta. 

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: