Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Hetven nemzetközi partnerrel dolgozik a megye

Az Európai Unió összesen 23 tagországából 70 nemzetközi partnerrel működik együtt a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat különböző projektekben. Minderről a megyei közgyűlés legutóbbi tanácskozásán esett szó, ahol elfogadták a megyei fejlesztési ügynökség beszámolóját is.

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzatnak jelenleg hat nemzetközi projektje zajlik, amelyek keretében 23 országgal működik együtt. A CITIENGOV projekt a városok minél hatékonyabb energiafelhasználását tűzte ki célul, míg a CLUSTERS3 a kis-és középvállalkozások közötti együttműködés elősegítésére, a PURE COSMOS pedig ugyanezen vállalkozások adminisztratív terheinek és a bürokrácia csökkentésére, az elektronikus ügyintézés erősítésére helyezi a hangsúlyt. A NIGHT LIGHT projekt a fényszennyezés mérséklését, illetve a csillagos égbolt turisztikai célú hasznosítását tűzte ki célul, az EUREGA pedig a gasztronómiára, a természeti, illetve kulturális örökségvédelemre koncentrál. Az OUR WAY projekt a természeti és kulturális örökség megőrzését és népszerűsítését célozza, zöldutak segítségével – ismertette Szabó Tünde, a megyei közgyűlésen

A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Nemzetközi Csoportjának területfejlesztési referense hozzátette: a hat jelenleg is zajló nemzetközi projektben az Európai Unió összesen 23 országából 70 partnerrel működik együtt a megye. A számok további növekedése várható, ugyanis újabb 9 nemzetközi pályázat áll elbírálás alatt. Ezek többek között a természeti örökségek feltárására, a társadalmi vállalkozások támogatására, a gyógyfürdők fenntartható használatára és a kisebb múzeumok fejlesztésére irányulnak. Szabó Tünde elmondta: a megyei önkormányzat nemzetközi csoportjának munkatársai idén 15 nemzetközi munkaülésen és konferencián vettek részt, valamint több projektben is szakértői feladatokat látnak el. A nemzetközi projektekről szóló beszámolót egyhangúlag jóváhagyta a megyei közgyűlés.

A testület elfogadta a Hajdú-Bihar Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. 2018. évi munkájáról szóló beszámolót is. Ebből kiderült: az Ügynökség 2018-ban összesen 100 darab pályázatot készített el és nyújtott be. Ezek támogatási igénye megközelítette a 3,5 milliárd forintot. A pályázatírás mellett a cég másik fő profilja a projektmenedzsment feladatok ellátása, 2018-ban már ez jelentette a fő tevékenységet. Ennek oka, hogy idén a korábbi évekhez képest lényegesen kevesebb uniós pályázatot hirdettek meg. Az ügynökség jelenleg 197 folyamatban lévő projekt esetében végzi ezt a munkát. A társaság munkakapcsolatban áll a megye települési önkormányzatainak többségével, valamint kiterjedt kapcsolatrendszert épített ki az állami közigazgatási szervekkel, oktatási intézményekkel, illetőleg egyházakkal és civil szervezetekkel.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: