Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Lengyelországi tapasztalatgyűjtéssel folytatódott a SYSTOUR partnerség munkája

Fenntartható turizmusfejlesztés Świętokrzyskie régióban

A SYSTOUR projekt 4. nemzetközi tamulányútja 2024. május 14-15-én került megrendezésre a lengyelországi Kielcében.

A Świętokrzyskie régió az egyik legkisebb régió Délkelet-Lengyelországban, egyben egy kivételesen érdekes értékekkel rendelkező vidék. Három alrégióból áll: a Świętokrzyskie-hegységből, Ponidzie-ből és a Sandomierska-hegységből. A Świętokrzyskie-hegység, Európa egyik legrégebbi és sziklatörmelékkel borított hegysége Lengyelország egyik leghíresebb látnivalója.

A turisták számára a Świętokrzyskie régió gazdag fenyőerdőt, Ponidzie festői varázsát, Sandomierz műemlékeit, tiszta vizeket, egyedi barlangokat és sziklacsoportokat, több mint 1300 km hosszú  gyalogtúra lehetőségeket és körülbelül 1500 km hosszú kerékpáros turistautakat kínál.

A tanulmányút első napján a Sandomierski Almaút (Sandomierski Apple Trail) több helyére is ellátogattak a résztvevők, köztük a trzykosyi Történelmi Malomba, az obrazówi Hagyományos Gyümölcstermesztési Kamarába valamint a Świętokrzyski-I Inspiráció Kertjébe Andruszkowicében. Az ösvény hangulatos városokon és falvakon, gazdag gyümölcsösökön, löszszurdokok, folyóvölgyek és színes mezők festői tájain halad keresztül. Lehetővé teszi a turisták számára, hogy megismerjék a régió csodálatos kulturális örökségét, és arra ösztönzik őket, hogy látogassanak meg történelmi épületeket, múzeumokat és helyi termelőket. Nagy műltú hagyományokat ápoló gyümölcstermesztő gazdaságok, agroturisztikai központok, borgazdaságok, halgazdaságok és méhészetek, illetve éttermek, oktató- és rekreációs központok, feldolgozó üzemek és termelői csoportok vonzzák a térségbe a látogatókat.

A partnerek megtekintették a Bałtów Turisztikai Komplexumot, amely többek között dinoszauruszparkot, állatkertet, miniatűr parkot, őskori óceánáriumot és sok más látnivalót is biztosít. Az első nap a Świętokrzyska Harmonia Kulturális Központban zárult. A Központ egy olyan egyedülálló interaktív kiállításnak ad otthont, amely egy 19. századi falu életébe enged bepillantást változatos multimédiás eszközök révén.

A rendezvény második napján a Maleniec-i Történelmi Kohászati ​​Üzem megtekintésére nyílt lehetőség, amely a régi fémipar egyik legjobban megőrzött lengyel műemléke. Itt láthatóak egykori gyártócsarnokok és egy komplett technológiai sor a fémlemezből készült mezőgazdasági szerszámok gyártásához. A látogatás során a résztvevők vastárgyak készítésével foglalkozó ismeretterjesztő foglalkozásokon vettek részt, és kipróbálták a helyi ételeket is.

A tanulmányút következő része a tokarniai Kielce Falumúzeumba vezetett, ahol a résztvevők megismerhették a térség különböző falvainak jellegzetes településrendezését.

Itt került megrendezésre a projekt Irányító Bizottságának ülése is.

A tapasztalatcsere 2024 júliusában Finnországban folytatódik.

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Egyéb kategória
Megosztás: