Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

EUREGA

A projektről

Finanszírozó program: INTERREG EUROPE

Angol nyelvű honlapEUREGA

Facebook icon

Fájl:Twitter-logo.svg – Wikipédia

Az EUREGA projekt (Európai gasztronómiai régiók az alkalmazkodóképesség és a gazdasági növekedés erősítéséért – EUropean REgions of GAstronomy building resilience and creating economic growth) alapelve, hogy a gasztronómia, a helyi és regionális élelmiszer-örökség közös európai kulturális örökség, és mint ilyen, jelentős gazdasági érték is. A regionális agrár-élelmiszeripari értékláncok komoly pozitív hatással lehetnek a helyi fejlődésre. Emellett együttműködést generálnak a különböző ágazatok között, beleértve a mezőgazdaságot, a turizmust, a vendéglátást, az oktatást. Az ilyen együttműködés megvalósításának egyik módja az élelmiszerekkel kapcsolatos turizmus növekvő tendenciája.

Napjainkban az utazók közel fele gasztronómiai élményeket szeretne szerezni utazása során. Az európai gasztronómiai régióknak azonban komoly nehézségekkel kell szembenézniük, mint például a gasztronómiai egyediségük elvesztése a globalizáció miatt, amely szabványosított, tömegesen előállított élelmiszerekkel fenyeget, vagy a gasztronómia mint kulturális örökség alábecsülése, amelyet inkább védenim megőrízni kell.

Az EUREGA fő célja, hogy az élelmiszer, az étkezési szokások és a gasztronómia bekerüljön és elismertté váljon az uniós, regionális és nemzeti stratégiákban és szakpolitikákban. Ezeket egyrészt kulturális értéknek és a regionális kulturális identitás erős elemének, másrészt a fenntartható termékek és szolgáltatások fellendítéséhez szükséges eszköznek kell tekinteni.

A projekt időtartama: 

2018. június 1. – 2022. május 31.

A projekt költségvetése:

1.506.775 EUR, melyből a HBMÖ költségvetése 121.627 EUR

Partnerség

  1. ‘s-Hertogenbosch Önkormányzat (NL)
  2. Észak-Brabant Régió (NL)
  3. ProAgria – Észak-Savo Régió Fejlesztési Ügynökség (FI)
  4. PRODECA Katalán Kereskedelmi Ügynökség (ES)
  5. Északi és Nyugati Regionális Közgyűlés (IE)
  6. Égei-tenger Déli Szigetei (EL)
  7. Sibiu Régió (RO)
  8. Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat (HU)
  9. Gasztronómiai, Kulturális, Művészeti és Turisztikai Nemzetközi Intézet (Tanácsadó Partner – ES)

Célkitűzések és eredmények

Az együttműködés fő célkitűzése az ételek, étkezési szokások és általában a gasztronómia európai, regionális és nemzeti stratégiákba és szakpolitikai intézkedésekbe kulturális értékként történő beépítése, a regionális kulturális identitás erőteljes elemeként, valamint a fenntartható termékek és szolgáltatások erősítéséhez szükséges eszközként történő meghatározása. Az együttműködés specifikus célja az erős, a változásokra rugalmasan reagálni képes régiók kialakítása. A partnerség öt, a gasztronómia különböző vonatkozásait érintő tématerületet vett górcső alá:

  • KKV-k támogatása (beleértve a rövid élelmiszerellátási láncok erősítését);
  • oktatás (a gasztronómia és kreativitás erősítése az oktatási programokban);
  • fenntartható turizmus (szakpolitikai intézkedések a fenntartható turizmus elérése érdekében);
  • városi és vidéki térségek kapcsolatrendszerének erősítése;
  • egészségügy (kulturális örökség kiaknázása a jól-léttel, oktatással, turizmussal és vendéglátással összefüggésben).
Hajdú-Bihar megye gasztrotérképe

Az interregionális együttműködés, az értékes nemzetközi tapasztalatcsere eredményeként született meg az a megyei cselekvési terv, melynek megvalósításával új térségi potenciál hasznosítására nyílik lehetőség. A tervezett intézkedések végrehajtásának köszönhetően várhatóan erősödik a megyében a gasztronómia gazdaságfejlesztésben betöltött szerepe, a fejlesztésekben hajtóerőként történő meghatározása, valamint a benne rejlő potenciál kiaknázása gazdasági-társadalmi és akár környezeti vonatkozásban is.

A tervek 3 fő intézkedést ölelnek fel: a Hajdú-Bihar megyei márkaépítés újraindítása, egy „Gourmet Útvonal” kialakítása, valamint az ún. „Hajdúsági Villásreggeli” rendezvénysorozat elindítása.

Megvalósításuk jelentős esélyt jelenthet a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban, az idegenforgalomban és az vendéglátásban dolgozó vállalkozások és vállalkozók számára, hogy versenyképesebb, magabiztosabb és ambiciózusabb szereplőként vegyenek részt a megye gazdaságának erősítésében.

Publikációk, kiadványok

EUREGA megyei cselekvési terv

EUREGA – Hajdú-Bihar megye gasztrotérképe (angol)

EUREGA “szakácskönyv” (angol)

EUREGA Hírlevél 1. szám

EUREGA szórólap

Hírek – archívum

Elindult a megyei önkormányzat MÍT programsorozata

Örökségünk és jövőnk: gasztronómiai értékek a megye fejlesztési célkitűzéseiben

Debrecenbe látogattak az EUREGA projekt partnerei

Finnországban folytatódott a jó gyakorlatok megismerése

Szakértői platform segíti az EUREGA projekt regionális akciótervének kidolgozását

Újabb sikeres szakmai egyeztetés zajlott a Megyeházán gasztronómiai, turisztikai és helyi közösségfejlesztési témákban

Barcelonában folytatódott a nemzetközi tapasztalatcsere

Belgiumban járt a megyei önkormányzat küldöttje

Európa gasztronómiai régióival tárgyalt a megyei önkormányzat delegációja

Nagyszebenbe látogatott az EUREGA projekt szakmai delegációja

Megkezdte munkáját az EUREGA projekt szakértői platformja

Hollandiában rendezték az EUREGA projekt nyitó ülését

Elfogadásra került az Interreg Europe program keretében megvalósuló EUREGA pályázat

hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás
Megosztás: