Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Hajdú-Bihar megye a Kárpát-medencei gazdasági térben

Területfejlesztési szakmai konferenciát tartottak a fenti címmel a debreceni Megyeháza Árpád termében. Lehetőségek, célok, a város és a vidék kapcsolatának erősítése, konkrét fejlesztési tervek és folyamatok, a területfejlesztés és a területrendezés szoros együttműködése, a Debreceni Egyetem és az általa nyújtott tudásbázis, Hajdú-Bihar megye közúti, azon belül kiemelten kerékpáros beruházásai, a megye vízgazdálkodása, Debrecen, mint megyeszékhely légi forgalmának növelése, kulturális, oktatási és egyéb fejlesztései mind sorra kerültek az egész napos rendezvényen.

Akárcsak a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat részvétele nemzetközi projektekben, amelyek által közelebb kerülhet máshol már bevált jó gyakorlatokhoz vagy éppen mások tanulhatnak tőle. S mivel a meghívott előadók állami szinten is képviseltették magukat, a hallgatóság soraiban pedig a megyei települések vezetői is ott ültek, kijelenthető, hogy a megyei önkormányzat ismét betölti egyfajta híd szerepét, jelen esetben sikeresen közvetít és teremt kapcsolatot az országos felső vezetés és a térség akár legkisebb települései között is.

A konferencia résztvevőit Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat elnöke köszöntötte, aki kiemelte, hogy Magyarország távlati céljai szerint Közép-Kelet-Európa gazdaságilag meghatározó államává kíván válni, amihez szervesen kapcsolható hazánk keleti területeinek, így Hajdú-Biharnak a fokozott fejlesztése is. Igaz, ehhez komoly társadalmi, gazdasági változásoknak is végbe kell menniük. A városok és a vidék közötti kapcsolatnak, valamint a határon túli együttműködéseknek folyamatosan javulnia kell – tette hozzá a megyei közgyűlés elnöke.

Az előadók között volt Bulcsu László, a megyei önkormányzat alelnöke is. Ő a tematikus utak térségfejlesztési hatásairól, az országos turisztikai stratégiához kapcsolódó kerékpáros és kerékpárutak hálózatos létrehozásáról beszélt. A megyei közgyűlés alelnöke megjegyezte, eljött az idő, amikor már nem szabad a térségi hátrányainkat felhozni és ezekre hivatkozni, inkább – akár apró lépésekkel kezdve – a lehetőségekre kell koncentrálni.

KÉPGALÉRIA IDE KATTINTVA!

Dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere nagyon sok konkrét debreceni beruházásról beszélt, amelyek hamarosan megvalósulhatnak. Kiemelte, hogy a legfontosabb a munkahely teremtés, hiszen ha az rendeződik, akkor sokkal nagyobb lehetőségek nyílnak, lévén lesz igény és mód a más irányú fejlesztésekre is. Debrecen alpolgármestere az Új Főnix Terv kultúrára, oktatásra, közlekedésre gyakorolt pozitív hatásairól beszélt, illetve Debrecen az élhető, valamint a gondoskodó város szerepéről. Mint Barcsa Lajos megjegyezte, bár nagy terheket ró a városra, de nagyon fontos szempont, hogy minél több lényeges európai területtel legyen szoros a kapcsolata, ezért is elengedhetetlen a nemzetközi repülőtér léte, járatainak növelése. A közeljövőben esedékes nemzetközi iskola, az új főpályaudvar, a Latinovits Színház befejezése, illetve a Csokonai Színház rekonstrukciója, óvodák felújítása, építése, zenei kulturális negyed létrehozása vagy éppen egy új, minden igényt kielégítő irodaház felépítése mind-mind a következő évek fejlesztései között várható. Mindezek mellett a kertségeket és a lakótelepeket is érinteni fogják a beruházások.

A megyei önkormányzat részéről Maczik Erika területfejlesztési referens és Gonda-Magyar Andrea megyei főépítész javaslatokat is tartalmazó prezentációjuk során elsősorban arra mutattak rá, hogy az országos fejlesztési tervekbe miként lehet integrálni a megyei fejlesztési és rendezési terveket. Mátrai Melinda, a megyei önkormányzat nemzetközi csoportvezetője azokról a nemzetközi projektekről tartott előadást, amelyekben részt vesz a hivatal, s amelyeken keresztül a térségben sokszor teljesen újszerű hozzáállást lehet meghonosítani, egyes más országokban már bevált módszereket lehet a saját környezetünkre szabva felhasználni. Ezáltal tájékozódhattak a megjelentek a CitiEnGov, a CLUSTERS3, a Night Light, a Practyce III és a Pure Cosmos projektekről. Ezek több témában fejtik ki hatásukat. Például a bürokrácia vagy a fényszennyezés csökkentése, külföldi vállalkozásokkal történő hatékony kapcsolatfelvétel, vagy éppen a kis- és középvállalkozások lehetőségeinek kibővítése terén.

Tipold Ferenc főosztályvezető, a Nemzetgazdasági Minisztérium Területfejlesztési Tervezési Főosztály képviseletében az Országos Fejlesztési és Területfejlesztési Koncepció területi céljainak megvalósulásáról beszélt. Tasó László, a Miniszterelnökség államtitkára, aki a tízezer főnél kevesebb lakosú települések vonatkozásában, valamint közlekedéstechnikai szempontból tartott előadást a térség beruházásairól, szükségleteiről. Kifejtette, hogy Magyarország tranzitország, ennek minden sajátosságával, amihez igazodnia kell a fejlesztéseknek is. Szerinte a megyeék szerepe erősödhet a területfejlesztési tervek megvalósulása során.

Orbán Ernő, a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság műszaki igazgatóhelyettese számos ábra segítségével mutatta be mely területeken milyen javítások, rekonstrukciók, fejlesztések várható Hajdú-Bihar megye vízgazdálkodásában. Dr. Radics Zsolt adjunktus a Debrecen Egyetemről pedig elsősorban a határmenti térségfejlesztésre tért ki, felvetve szükségességét nemcsak általában határmenti, de konkrétan érmelléki fejlesztési szervezetek létrehozásának, valamint a Partium határon átívelő szerepének erősítését.

AZ EGYES PREZENTÁCIÓK AZ ELŐADÓK NEVÉRE KATTINTVA TÖLTHETŐK LE.

Tipold Ferenc

Tasó László

Barcsa Lajos

Orbán Ernő

Maczik Erika

Gonda-Magyar Andrea

Bulcsu László

Radics Zsolt

Mátrai Melinda


















hirek_categories: Események, rendezvények hirek_categories: Felhívás hirek_categories: Közérdekű közlemények hirek_categories: Önkormányzat hirek_categories: Választás post_categories: Események, rendezvények
Megosztás: